Изборът на мюфтия събра двата лагера на ДПС и турския посланик (обновена)

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2016 в 08:13 4683 3

Досегашният главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи

Над 1200 делегати участват в редовната Национална мюсюлманска конференция, която трябва да избере днес нов главен мюфтия, председател и членове на Висшия мюсюлмански съвет, съобщават от Главното мюфтийство.

Засега кандидатите за постовете са двама - досегашният главен мюфтия Мустафа Хаджи и досегашният председател на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед.

По време на конференцията също могат да се издигат номинации.

Обновена към 10:50 ч.

Сред гостите на форума са както депутати от ДПС, така и последователи на изключения бивш лидер на Движението за права и свободи - Лютви Местан. Поканени са представители на всички институции в страната.

Снимка: БГНЕС

От страна на отстранените от ДПС конференцията уважиха Хюсеин Хафъзов, Лютви Местан и Айдоан Али.

От страна на ръководството на ДПС дойдоха Мустафа Карадайъ, Рушен Риза, Юнал Лютфи, Илхан Кючук и Неджми Али.

Конференцията уважи и турският посланик Сюлейман Гьокче, който е седнал в противоположния край на залата наравноотдалечен от двата враждуващи лагера в ДПС.

Висшият форум на мюсюлманите в България е в зала 1 на НДК. Той се провежда нa всеки 5 години. Това е форумът, който има правомощията да разгледа и гласува промени в устава на мюсюлманското вероизповедание.

В края на предходната година се проведоха общи събрания на мюсюлманите по места, които излъчиха своите делегати. На конференцията днес те ще имат възможността да изразят своите проблеми и да упражнят правото си на глас за ръководител на мюсюлманското изповедание.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2016 в 22:06

Е нали са "българска" партия? Нали не е на "религиозна и верска основа".. не е в разрез с конституцията!? Какво прави цялата им "партия" на религиозен събор тогава? 25 години леви и десни им правиха свирки на тия и сега стана вече късно да прилагаш закона срещу тях.

24.01 2016 в 08:35

Тази година само ще си го купя, но на следващия избор може и аз да стана. Ще съм първия мюфтия-патриарх.

24.01 2016 в 08:19

Аллах чекми.