Ивайло Калфин: Фалшивите ТЕЛК и болнични се издават от медицинските специалисти

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2019 в 12:01 2184 1

Снимка Архив

Проблемът на фалшивите ТЕЛК и фалшивите болнични не е в социалната система, те се издават от здравната система, от медицинските специалисти. Това заяви в студиото на БНТ Ивайло Калфин – бивш министър на труда и социалната политика.

Според него тези "дефекти" могат да се преборят с електронна здравна карта, електронни документи. "Очевидно някой има интерес това да не се случва. Не е виновен министърът на труда и социалната политика", коментира Калфин.

По думите на бившия социален министър отношението към хората с увреждания трябва да се промени и много други теми в социалната сфера трябва да се преразгледат. "Социалната политика не замества доходите от труд, тя е солидарност на обществото към хората, които временно или дългосрочно имат проблеми с нормалната интеграция в обществото“, допълни Калфин.

Според него там, където има измама, тя идва от медицинската преценка и това не е в ресора на социалния министър. Напоследък много неща се приписват на социалния министър, а би трябвало да се адресират към здравния, смята Калфин.

Що се отнася до схемата за източване на НОИ чрез фалшиви документи за пенсиониране, Калфин коментира, че това е възможно тъй като става дума за досиета преди 1997 г., когато в НОИ не е имало електронен архив.

"НОИ има електронна информационна система от 1997 г. Преди това архивите са в папки, документи и в трудовите книжки на хората. Когато изчезнат документи, остават само трудовите книжки и затова е възможна тази измама. В случая става въпрос за стаж, НОИ няма начин да прецени дали едни документи са верни или не, ако са преди 1997 г. Проблемът се е появил, когато са изнесени тези досиета от НОИ", обясни бившият социален министър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Billy111

04.12 2019 в 15:18

То е ясно, че фалшивите ТЕЛК и болнични се издават от медицинските специалисти, Калфин не е открил топлата вода. Обаче защо никой не пита и не казва защо се е сдигнало до това положение.