Южна България остава под вода

OFFNews 10 декември 2014 в 08:08 1497 0

Южна България остава под вода - стотици къщи, дворове и земеделски земи са наводнени в Пловдивско, Старозагорско и Ямболско.

Заплашени от стихията са и селищата по поречието на Тунджа, събщава Нова. Два от големите язовири на реката – „Копринка” и „Жребчево” се изпускат контролирано и това допълнително усложнява ситуацията.

В град Съединение 130 къщи са наводнени. Четири язовира в района преливат. Река Потока, която минава през града, излезе от коритото си и заля част от индустриалната зона.

Дъждът в региона вече спря и властите очакват обстановката в Пловдивско да се нормализира.

Нивото на река Тунджа при Елхово е най-високото за последните 50 години. Мазета, сутерени и цели улици в града са под вода вече цяла седмица. 

Разливът около Елхово продължава да расте. Тази сутрин нивото на р. Тунджа е 4,33 метра. При Ямбол реката също е с рекордни стойности – измерени са 5,26 метра.

В Елхово няма евакуирани жители, но някои от домакинствата в най-ниската част на града са отишли при свои роднини, съобщи кметът на Елхово Петър Киров, цитиран от БНР. Той подчерта, че няма да бъде обявявано бедствено положение, тъй като няма пряка опасност за живота на хората.

От днес в Ямбол се очаква да бъде въведен режим на питейната вода. Причината е залятата вододайна зона на града и недостиг на над 50% вода. В някои от селата на община Тунджа усложнената обстановка остава. И днес училището в с. Веселиново ще бъде затворено.

Критичните нива на реките Тунджа след язовир "Жребчево" и Марица по средното и долното течение ще се задържат през следващите три дни, информира Министерството на околната среда и водите.

Тунджа и притоците й заляха десетки къщи в Старозагорска област. Общините Раднево, Гълъбово и Мъглиж са в бедствено положение, както и община Съединение в поречието на Марица. Всички язовири в Старозагорска област преливат.

Прелялата река Тунджа в района на село Ягода стана причина да бъде затворен пътят Казанлък–Стара Загора.

Предвиденото контролирано изпускане на водите на язовир "Кърджали" е отменено заради очакваното спиране на валежите днес, съобщи БГНЕС. Няма опасност от преливане на язовира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!