Обстановката в Елхово остава критична, в Гълъбово се нормализира

ОFFNews 07 декември 2014 в 08:46 3201 0

Обстановката в наводнения от пороите район на Гълъбово и Раднево постепенно се нормализира, но в Елхово остава критична, съобщава агенция "Фокус"

Най-тежка е ситуацията в Елхово, където нивото на река Тунджа продължава да се покачва и е преминало минимум от 4 м. тази сутрин.

Залети са най-ниските части на града. Наводнени са дворни места и мазета на две от улиците, проблем създава и градската канализация. Залети са паркът и животинският пазар.

Край Ямбол нивото на Тунджа също се покачва до 5 при критична стойност от 6 метра и е обявен код оранжев.

Експертите очакват ситуацията в района на града да остане усложнена поне още 48 часа.

"Засега там не е необходимо обявяването на бедствено положение и няма бедстващи хора", каза кметът на града Петър Киров.

Готовност за евакуация имат службите и около 100 домакинства, живеещите в близост до поречието на реката.

Освен това екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" и на общината преградиха с чували с пясък пътя на водата към пазара, автогарата и къщите край реката.

Министър Вучков, който посети Елхово, е разпоредил в бедстващите райони и в селищата без електрозахранване да бъде осигурено максимално полицейско присъствие, за да се гарантира имуществото на хората.

В Гълъбово и Раднево, където има наводнени къщи, ситуацията бавно се нормализира, но обявеното бедственото положение остава в сила. Възстановено е електричеството в града и околните села.

Контролираното изпускане на язовирите продължава, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по-рано днес.

На територията на община Стара Загора има повишение на нивото на водните източници, но засега няма основание за тревога.

Червен остава кодът в участъка на река Марица при Свиленград, а оранжев код е обявен за Тунджа при Ямбол и Чарда, река Марица при Воденичене, и Харманли, както и река Сазлийка при Габрово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови