Южен вятър вдига още градусите, червен и оранжев код за жега

OFFNews 25 юли 2023 в 06:18 1986 0

Времето

Снимка БГНЕС/архив

Температурата на морската вода е 24°-26°

Слънчево и горещо ще е времето днес. Южният вятър ще се усили и ще е до умерен. Червен код за много опасно време е обявен за Плевен, Велико Търново и Русе. В други 18 области кодът е оранжев. 

Максималните температури ще са между 36° и 41°, на места в низините и равнините от Централна България и малко по-високи, в София - около 37 градуса, според прогнозата на НИМХ.

След обяд на изолирани места в планините, главно в Родопите, ще се развие купесто-дъждовна облачност и ще превали краткотрайно. Ще духа умерен, по най-високите части временно силен югозападен вятър. Високи температури, максималната на 1200 метра ще е около 31°, а на 2000 метра - около 24°.

Югоизточен вятър ще духа край морето. Максималните температури ще са от 27° в северните райони до 33° в района на Бургас. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, вечерта ще се усилва. 

Утре сутрин ще е много топло с минимални температури на места 25°-27°. Ще бъде предимно слънчево, но късно след обяд и през нощта срещу четвъртък температурите бързо и значително ще се понижат. Вятърът ще се ориентира от северозапад, от запад на изток ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони и градушки. В Северозападна България дневните температури ще се понижат с 5-10 градуса, а в югоизточната част от страната ще са все още много високи - до 42°-43°. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews