Юли започва със слънце, посрещаме Джулая в 5:53 ч.

OFFNews 01 юли 2022 в 05:28 1062 0

Борисовата градина

Снимка БТА архив

Лято в Борисовата градина

Юли започва с предимно слънчево време, посрещаме Джулай морнинг в 5:53 часа. Повече облаци ще има след обяд, когато главно в западната част от страната ще вали и гърми.

Максималните температури ще са между 33° и 38°, в София - около 32 градуса, според прогнозата на НИМХ. 

Слънце ще грее в планините до обяд, дъжд и гръмотевици ще има в по-късните часове. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 26, а на 2000 метра - около 19 градуса.

На морето ще е идеално за плаж до обяд, след това по северното Черноморие ще превали. Вятърът ще е слаб, а морето ще е като огледало. На брега термометрите ще се качат до 31 градуса, а във водата - до 25 градуса. 

Най-ниските температури през юли у нас ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите  - между 34 и 39 градуса. 

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 35 и 100 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - между 27 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

Около средата на първото десетдневие в цялата страна ще е предимно слънчево, а вероятността за валежи ще намалява. Температурите ще са близки до обичайните за периода. През втората половина от първото десетдневие отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки. Очаква се тогава и температурите да се понижат, но да останат близки до нормите.

В началото на второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива, а вероятността за валежи, гръмотевични бури и градушки - повишена. Температурите ще се понижат още. Около средата и до края на десетдневието изгледите са за слънчево време през повечето дни в по-голямата част от страната. Изолирани следобедни валежи се очаква да има на по-малко места и да са с по-малка продължителност и количества. Температурите ще се повишат и в края на периода ще са по-високи от климатичните норми.

През третото десетдневие на юли по-голяма е вероятността времето да е слънчево, сухо и горещо. Изгледи за краткотрайни следобедни валежи, придружени с гръмотевици на отделни места, има главно в началото и в края на периода. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!