Историите, които можем да направим по-добри

OFFNews 08 декември 2021 в 11:25 7588 0

„Избери, за да помогнеш“ е уникална платформа на Райфайзенбанк, която от 13 години подпомага значими каузи в областта на здравеопазването, социалната сфера, културата и образованието и опазването на околната среда. И през 2021 г. пандемията създаде предизвикателства във всяка посочените сфери, но със своята солидарност можем да помогнем за преодоляването им.

Социалните проекти на инициативата подкрепят жени и деца, жертва на насилие; самотни възрастни, които се нуждаят от човешка близост, грижа и внимание; деца и младежи, които живеят в бедност в маргинализирани общности, в риск; изоставени от родителите си българчета, отглеждани в семейната среда на SOS детски селища; деца лишени от родителска грижа и семейства в неравностойна среда. Това е най-солидната група проекти, които банката подкрепя, насърчавайки дарителството сред своите служители и външни дарители.

Солидарност в действие

Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска организация, която подкрепя местни неправителствени организации, работещи по правата на жените за реална равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация.

В България липсва почти всякаква официална статистика за домашното насилие, но по данни на МВР се наблюдава увеличение на броя на сигналите, регистрирани на Единния европейски номер за спешни повиквания (ЕЕН 112). За времето от 1 март 2020 г. до 13 март 2020 г. общо за страната са подадени 819 сигнала, а за периода от 13 март 2020 г., когато беше въведен първия локдаун, до 13 май 2020 г. общо за страната са подадени 4 875 сигнала. Това показва увеличение на постъпилите сигнали за домашно насилие 3 месеца след старта на пандемията с 4 056 броя.

Организациите, които поддържат "горещите линии" за пострадали от домашно насилие съобщават, че от началото на пандемията сигналите са се увеличили с повече от 30%. Наблюдава се и увеличаване на издадените заповеди за защита. По данни на МВР, през 2020 г. се отчита и увеличение на броя пострадали деца. Сравнителният анализ показва, че за 2019 г. децата-жертви на домашно насилие са 658, а за периода от 1 януари 2020 г. до 30 ноември 2020 г. техният брой вече е 823.

В България услугите за превенция и защита на жени, жертви на насилие, са изключително недостатъчни като брой, капацитет и са системно недофинансирани. Кризисните центрове, които предлагат временен приют, са едва 13 за цялата страна, а заедно с консултативните са 17, въпреки че отново няма официална статистика и единен регистър за техния брой. Половината областни градове в България нямат подобна социална услуга. За двумилионна София центърът е само един – с осем места. През него преминават средно по 100 жени с децата си годишно, а държавата отпуска много малко средства за тяхната издръжка.

За проблемите с домашното насилие, ескалирали в месеците на пандемия Българският фонд на жените сигнализира и новоизбраните народни представители в отворено писмо, в което призовава за предприемане на незабавни мерки.

С участието си в дарителската програма на Райфайзенбанк фондът ще подкрепи максимален брой кризисни и консултативни центрове в цялата страна, които ежедневно помагат на пострадалите жени и техните деца и им осигуряват временен подслон,

Средствата ще бъдат усвоени за предоставяне на психологически, социални и юридически услуги; подобряване на битовите условия и неотложни ремонти в кризисните центрове; закупуване на средства за дезинфекция и лични предпазни средства, свързани с овладяването на COVID-19; покриване на PCR тестове за новонастанените; осигуряване на храна, дрехи, лекарства; такси за медицински услуги и др.

Как да подпомогнете каузата "Солидарност в действие":

Дарение с дебитна или кредитна карта

Дарение с Райфайзен онлайн

С банков превод по дарителска сметка:

Получател/Титуляр: Фондация „Български фонд за жените“ (БФЖ)
IBAN: BG59UNCR76301076570847
BIC: UNCRBGSF
При банка: Уникредит Булбанк
Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Надежда, вяра и достойнство за възрастните хора

„Каритас България” е нестопанска организация, която вече 19 години осъществява социална дейност в подкрепа на една от най-уязвимите групи хора от обществото - възрастните хора. С услугата „Домашни грижи на „Каритас“ мобилни екипи от медицински сестри и социални помощници посещават в домовете им над 300 възрастни хора от 13 села и градове и им помагат в ежедневните грижи за здравето, хигиената, социалния им живот.

През годините са създадени 8 центъра за домашни грижи на „Каритас“ в София, Пловдив, Малко Търново, Русе, Белене, Раковски, Житница и Бърдарски геран, като мобилните екипи към центровете посещават и възрастни хора от населени места, в близост до посочените: селата Стоилово, Граматиково, Звездец, Дуванлии и Калояново.

Голяма част от потребителите на услугата са с ниски доходи и не са в състояние да покриват ежедневните си нужди от храна, лекарства, отопление... Повечето от тези хора са над 65 години, с влошено здраве, страдат от сериозни заболявания и състоянието им изисква осигуряването на комплексни медико-социални грижи.

Със събраните средства по проекта "Надежда, вяра и достойнство за възрастните хора" ще бъдат подпомогнати възрастни потребителите на тази услуга. За да облекчат ежедневието им, медицинските сестри и социалните помощници - често пъти единствените им посетители, ще продължат да им осигуряват професионални здравни и социални грижи, внимание и разбиране в домовете им, а с това и сигурност, че могат да изживеят старините си достойно. Вижте как можете да помогнете тук.

Освен с професионални грижи за тяхната хигиена и здраве, сътрудниците на „Каритас“ помагат на възрастния
човек с топло, приятелско отношение, с което отнемат болката, разсейват самотата и осмислят монотонните и нелеки дни на старостта му.

Как да дарите за каузата "Надежда, вяра и достойнство за възрастните хора"

Дарение с дебитна или кредитна карта

Дарение чрез Райфайзен онлайн

С банков превод по дарителска сметка:

Получател/Титуляр: Каритас България
IBAN: BG71RZBB91551060169315
BIC: RZBBBGSF
При банка: Райфайзенбанк България
Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!