Искате да отглеждате слон у дома или пред блока? Може, даже е препоръчително според наредба на МОН

Александра Маркарян 25 април 2018 в 15:00 3313 1

Снимка pixabay.com

Могат ли да се гледа лъв, гепард или пък слон у дома или пред блока в квартала? Оказва се, че да. Не само, че може, ами е препоръчително децата да го правят още от детската градина. Чудно или не, тази нелепост част от приложение към Наредба 5 за предучилищното образование на Министерството на образованието и науката.

Според чл. 28 предучилищното образование създава условия за придобиване на компетентности в различни области, една от които е околен свят. В приложение 3 на същата наредба ясно се посочва какви са очакванията към децата в резултат на работата на учителите. При околен свят, в подтемата "Светът на природата и неговото опазване" е посочено, че от най-мъничките деца, в първа група, се очаква да наблюдават "в близката среда домашни и диви животни".

Може би авторите на този текст са имали предвид катерички, а не пантери, но текстът внесъл смут в системата и се стигнало до предложение за поправка. То вече е публикувано от МОН и вече не гласи, че от детето в първа се очаква да наблюдава диви животни в близка среда, а че "има представа за домашни и диви животни".

Предстои обсъждането и гласуването на промените в наредбата от Министерския съвет. Планира се новите текстове да влязат в сила на 15 септември 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

25.04 2018 в 22:40

А може ли да се обявя за бъдеща майка на малко дете, и да протестирам във фейсбук против промяната в наредбата? Понеже чувствам дискриминация в това, да не мога да гледам слон пред блока. Или да ми забранят това да е див слон.
 
X

Подкастът на OFFNews