Институциите през погледа на хората: парламентът e корумпиран почти колкото съдът

Александра Маркарян 16 ноември 2016 в 18:00 6163 2

В очите на хората почти няма разлика между морала на обитателите на Народното събрание и на съдилищата у нас. И депутати, и съдии са много корумпирани, споделят анкетираните в България за Световния корупционен барометър за 2016 г. на "Прозрачност без граници".

№1 по корупция у нас е съдебната система с индекс 42. Законодателната власт е на второ място с индекс 42.

Тенденцията, противно на твърденията на политици у нас, е към задълбочаване на корупцията, особено в съдебната система.

В следващата група - области, за които 31-32% от запитаните твърдят, че има корупция - влизат данъчните служби (32%), публичната администрация и полицията (по 31%).

Веднага след тях е местната власт с 29 на сто.

20% са убедени, че министър-председателят и/или президентът са корумпирани (не е зададен отделен въпрос за двамата най-високопоставени политици у нас).

За корупция в бизнеса споделят също 20%. 18% мислят, че такава има и сред религиозните институции.

Изследването показва и непосредствения опит на хората при сблъсък с различните власти. 17% от гражданите, които са имали контакт в институции, са платили подкуп у нас. Само с 1% повече са гражданите, плащали подкуп в Турция - 18 на сто.

Най-често хората у нас са принудени да плащат подкупи, за да ги лекуват, за да получат професионално образование, когато ги спре полицай на пътя.

Високите нива на корупцията у нас вероятно могат да се обяснят и с липсата на желание у потърпевшите да направят нещо. 81% дори не са склонни да се оплачат.

10% от гражданите на страни членки на ЕС са плащали подкуп през последните 12 месеца. В страните кандидатки за ЕС процентът е 20.

Сред страните с най-високи нива на корупция са Таджикистан, където половината запитани са платили подкуп, Молдова (42%) и Украйна (38%). Корупцията е почти непозната за хората в Кипър и Португалия, където 2% казват, че им се е наложило да платят подкуп през последните 12 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

1

Нострадамус

16.11 2016 в 19:36

Според мен по корупция у нас на първо място е ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ НАЧЕЛО С ВОЖДА, пардон БИВШИЯ ВОЖД, а съдебната система е на второ място следвана от Законодателната власт начело с БЕЗПОГРЕШНАТА ЦАЦКА, пардон мама Цацка.
 
X

Да помогнем на украинските деца!