Институтът по метеорология и БАН не се разбраха. И правителството се включва в разговорите

OFFNews 22 август 2018 в 12:11 2776 0

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Българската академия на науките (БАН) не са постигнали съгласие за това дали синоптиците да се отделят от научна организация. Днес изтече срокът, поставен премиера Бойко Борисов, в който двете страни трябваше да намерят общо решение по въпроса. 

И правителството се включва в разговорите в опит да бъде постигнат консенсус между НИМХ и БАН, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след днешното заседание на Министерския съвет.

"Това, което имаме като ситуация от предходната седмица, до голяма степен се е запазило. НИМХ иска напускане на БАН. А БАН предлага вариант за самостоятелност в рамките на Академията. Но имаме макар и минимален напредък дотолкова, доколкото по-добре е очертан периметърът на възможните решения, които ще търсим", каза той.

От БАН предлагат НИМХ да остане в състава на академията с разширена финансова независимост. Научната  академия предлага целият бюджет на института по метеорология, включително заплатите на учените и служителите, да бъде приеман от Министерския съвет на отделен ред в бюджета на БАН. Идеята им е при изчисляване на средствата за заплати в Института като база да се взимат основните заплати в БАН по категории.

НИМХ обаче отказват предложението на БАН и настояват да бъдат отделени от академията. Според метеоролозите подобно решение запазва сегашното статукво, а именно ръководството на БАН да определя какво е нужно на НИМХ, за да изпълнява дейността си. Те смятат, че подобно предложения няма да реши проблемите на института, а допълнително ще ги задълбочи.

Министърът на образованието обаче вижда в ситуацията "макар и минимален напредък", защото "по-добре е очертан периметърът на възможните решения".

До напрежението между института и академията се стигна, след като от НИМХ от няколко месеца протестират, но в началото на август обявиха, че спират да изпълняват нарежданията на БАН. Недоволството на синоптиците е заради разпределянето на парите в Академията. От института подчертават, че не могат да си вършат работата, защото парите не им стигат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!