Институтът по математика към БАН ще накаже служител, защитил насилника с макетното ножче

OFFNews 01 август 2023 в 15:06 13998 11

ИМИ-БАН

Снимка math.bas.bg/

Институтът по математика и информатика на БАН

Институтът по математика и информатика на БАН ще накаже служител, защитил насилника от Стара Загора, който обезобрази 18-годишно момиче. От съобщение на научния институт не става ясно какво ще е наказанието. Пише, че това са "административни мерки".

В понеделник от института публикуваха позиция, в която се разграничават от изказаното от служителя си Радослав Марков.

Причината са думи на Марков, че "шафрантията може да ходи, дето иска (...), а аз мога само да кимам недоволно отстрани". Марков е публикувал няколко нецензурни коментари, свързани със случилото се. Според служителя "и смъртно наказание да дадат, някоя прекалила ще дава фира".

В други коментари Радослав Марков пише, че има начин пострадалата "да почне да съжалява, че се е родила".

Впоследствие от Института по математика и информатика към БАН обясниха, че публикуваното от служителя мнение е в пълно противоречие с политиката и обществената роля на Института.

"Намираме всяка форма на агресия – вербална, психическа и физическа – за крайно неприемлива и в разрез с общоприетите норми на поведение и със законите на Република България. Всяка изказана подкрепа или одобрение на подобни прояви на агресия са несъвместими с разбиранията ни за цивилизовани човешки отношения, които се основават на взаимно уважение и толерантност", обясняват оттам.

Става ясно и че ръководните органи на ИМИ–БАН ще предприемат административни мерки срещу Радослав Марков, чиито публикации уронват престижа и доброто име на Института по математика и информатика.

От Института по математика на БАН обясниха, че проучват какви са възможностите за административни наказания и когато бъде взето решение, ще има нова позиция. 

Стана ясно и че Марков е изтрил коментарите си. 

В събота служител на "Мини Марица-Изток" ЕАД бе отстранен, след като публично защити нападателя от Стара Загора и заплаши подкрепящите жертвата с думите: "Ке ви убием всички от бой".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

11

eggressive

02.08 2023 в 13:09

Този май никога не е бил с жена. Потресен съм че това е нивото на човек работещ в БАН. Май държавата наистина е закъсала.

14469

10

случайно прочетох

02.08 2023 в 11:37

Радослав Марков? Мисли си, че всички жени са като майка му, сестра му, баба му?
Не са!
А за тия като него-късопишковци, сър!

870

9

Constanza

02.08 2023 в 00:26

Трябвало е да го уволнят. Държането на такъв служител уронва престижа на всяка една институция.

1220

8

хr4

01.08 2023 в 19:41

Трябва да си невероятно комплексирано, жалко човече, за да постъпиш по тоя начин с беззащитно същество и също толкова дребна душица за защитаваш насилника.

Насилници НЕ са силните мъже. Насилници са слабите.

Муньо, ако "шафрантията" ти кръшка, най-достойното е просто да се обърнеш, да си тръгнеш и никога повече да не погледнеш назад. Съвсем отделен въпрос е, че "шафрантията" най-вероятно ти кръшка защото си жалкък палячо, но да се обясняват тия неща на дребнопишковци, анаболни комплексари и VгъZраждани е безсмислено...

7925

7

Trabajo

01.08 2023 в 18:53

поредният чекиджия (от "чекия", тур. сгъваем нож), който се "изказал за патриархата, Исляма или друга религия".
а този -- и с "вишо".

което впрочем показва, че не може да се взима диплома само за успешно аритметене - трябва и малко цивилизация, култура да има в линеарната чутура.

22548

6

dolivo

01.08 2023 в 18:23

Шаф..рантия и К ... рва са определения от несретници към жени, на които не могат да им задържат интереса.

Саморазправата е неприемлива в обществото, а на някой му липсва основно възпитание за приемственост в обществото.

11948

4

зора

01.08 2023 в 17:45

Естествено, че съм срещу насилниците, жена съм. А рядко в живота си съм чувала за жени, които насилват физически ( за психотормоз съм чувала) мъже. И все пак, да не се превърне в лов на вещици всеки коментар по сайтове, който не ни харесва. Срещаме крайно просташки коментари, но разбираме, че имаме насреща един комплексар, с просташко възпитание...това повод за уволнение ли? Ясно е, че има невъзпитани хора, но затова е виновно цялото общество, семейната среда,образованието и държавата в лицето на корумпираната правосъдна система. Мисълта ми е да не се превръща в медийна истерия, от ден до пладне, а да се пристъпи към дългосрочни реформи

1067

3

StinkingSonOf

01.08 2023 в 17:04

Който го познава, знае отлично какъв боклук е. Не се учудвам.

12182

2

sawall

01.08 2023 в 16:51

Хубавото е, че най-после и в България има възмущение по темата и падат глави тук там. Късно, но и тук ще дойде.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки