Инспекцията по труда ще проверява работата в дигитална среда

Засега проверките ще се осъществяват при сигнал на работещия

OFFNews 26 януари 2022 в 17:50 1147 0

Инспекцията по труда ще проверява дали се спазват условията за работа в дигитална среда. Засега това ще се случва при сигнал от работещия, заяви Елена Аврамова, директор на ИА "Главна инспекция по труда" по време на заседанието на Комисията по електронно управление. 

Проверките ще бъдат в работното време на подалия сигнал служител и при негово съгласие. 

Работодателите пък ще попълват електронно въпросници за условията на труд в дигитална среда. От тях ще се изисква и справка за броя на служителите, които работят от вкъщи, включително за продължителността на работното време и условията на работа. 

"Нямаме за цел да плашим работниците и да ги притесняваме в домовете. Можем да се уверим в едни или други твърдения на работника или работодателя само и единствено ако придобием непосредствени впечатления", обясни Аврамова, цитирана от БНР. 

Статистика на агенцията от 2020 година показва, че при 27 сигнала е имало 20 констатирани нарушения. Заместник-министърът на труда Иван Кръстев посочи, че в законодателството може да се търсят механизми за компенсация, ако при работата от вкъщи работникът използва собствения си интернет, ток или компютър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови