Инициатива: Да помогнем на 10-годишния Васко

OFFNews 19 май 2015 в 14:38 6082 1

10-годишният Васко

10-годишният Васко от Пловдив се нуждае от трансплантация на бял дроб. Той обаче страда от имунен дефицит, което пречи на операцията. 

Клиника в Германия е предложила да лекува детето от имунния дефицит, но само депозитът за изследванията струва 12 000 евро, като е възможно те да излязат и повече. След това ще трябват и още средства за самото лечение на Васко, а семейството на малкото момченце няма възможност да ги осигури.

Според някои експерти дробът на момчето няма да изкара повече от 2 години. Лекарите от Германия обаче са далеч по-големи оптимисти. Те твърдят, че след лечението е възможно да не се стига до трансплантация, ако детето да не се разболява от обикновени за повечето хора болести.

Заради имунния дефицит за Васко и една обикновена настинка може да е фатална. За 10-те си години той е успял да пребори смъртта 3 пъти, но това нанесло сериозни увреждания на белия му дроб.

Диагнозата му е поставена още когато е на 7 месеца от лекари в пловдивска болница. Само 4 месеца след това на малкото момченце му се налага да се бори за живота си. Разболява се от обикновена пневмония, вдига 40 градуса температура, получава чревна инфекция и дихателна недостатъчност, но накрая се справя.

Лекуващите го лекари започнали да правят редовни вливания на препарати за подобряване на имунната система на детето.

Момченцето отново се изправя пред смъртта на Коледа през 2009 г. Докато всички празнуват малкия Васко е в интензивно отделение и се бори за живота си. Детето е в изключително тежко състояние, диша чрез изкуствена белодробна вентилация. След шест дни докторите викат семейството и им казват да се подготвят за най-лошото.

След пет безсънни дни, които майка му Веселина Вълчанова прекарва в молене, лекар я посрещна с думите: "Чудо се случва, той диша повече сам и по малко на апарат".

В крайна сметка Васко буди, но има увреждания на белия дроб и хронична дихателна недостатъчност. 

"През 2013 г. професорът, който лекува Васко ни каза, че единственият шанс за него е белодробна трансплантация, но като се вземе в предвид имунния дефицит вероятно всички клиники ще ни откажат. Ние подадохме документи във Фонда за лечение на деца в чужбина. И започнахме да чакаме...", казват близки на детето в социалните мрежи.

Същата година малкото момче отново е прието в интензивно отделение. Родителите отново са подготвени за най-лошото, но детето се стабилизира след 48 часа. 

Отговорът от Фонда за лечение на деца в чужбина идва след 10 месеца. Васко бил одобрен за консултация във Виена за трансплантация на бял дроб, но оттам отказали именно заради имунния дефицит.

Когато детето се върнало в България състоянието му отново се влошило.

"Започнахме да изпращаме запитвания на чуждестранни клиники за трансплантация на бял дроб, но от всякъде отказват заради имунния дефицит", разказват близките на Васко.

В крайна семейството получава оферта за лечение на имунния дефицит от клиниката в Германия.

Близките на Васко споделят, че Фонда за лечение на деца в чужбина все още работи по неговия случай, но това се случва "със скорост на костенурка". Те са категорични, че не могат да чакат повече, защото всеки ден "е важен за него и колкото по скоро отиде в Германия, толкова по добре".

Дарителска сметка в Пощенска банка /Юробанк България АД/

BG95BPBI79244072711001 в лева
BG77BPBI79244472711001 В евро

Титуляр: Васил Иванов Вълчанов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!