Да помогнем на Криси да продължи да чува

OFFNews 25 август 2014 в 13:19 2659 0

Малкият Криси. Кадър: bTV

„Да помогнем на Криси да продължи да чува” - така се казва кампанията, която една майка от Враца поде в името на своето дете. 10 000 лв. са нужни за подновяване на слуховия апарат, без който околният свят за 10-годишното й момче би бил абсолютна тишина.

Здравната каса не поема тези разходи, а за близките на детето сумата е непосилна, съобщава bTV.

На двe годинки Кристиян станал едно от децата на „Българската Коледа” и един от първите пациенти, на които у нас поставили кохлеарен имплант, с чиято помощ момчето чува и говори.

„Много беше трудно в първите години, всеки малък звук за него беше травма, настройки, постепенно увеличаване на импланта, докато се постигне едно ниво, и вече се започна изчистването на звуците, обучението, думи, цветове, букви”, обяснява майката Маргарита Янкулова.

Хората като Криси в България са около 300. След няколко месеца обаче изтича гаранцията на процесора, чиято подмяна Здравната каса не покрива. За целта майката, която отглежда сина си сама, трябва да събере 10 500 лева.

„За съжаление, без него го обричаме на пълна тишина. Сваляйки импланта, той си остава едно глухо дете, никакъв звук не достига до мозъка му”, казва майката.

На създадената от няколко дни страница във Фейсбук „Да помогнем на Криси отново да чува" вече откликват дарители.

„Дори има постъпления по банковата му сметка, дори с малки суми, 10 лв., което много ме радва”, сподели майката.

Помага и сестричката на Криси - от няколко месеца работи във Великобритания, за да се съберат парите. „Кака е Англия, ше дойде на 15 септември, да ме изпрати на училище”, каза самият Кристиян.

Дарителска сметка на Кристиян Валериев Борисов - ДСК „Пулс"

BG50STSA93000022019451
BIG STSABGSF

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews