Индийското посолство прати сигнал до ГИТ за тормоз над индийци

Сигналите са за работодатели в Пловдив и Пазарджик

OFFNews 08 ноември 2023 в 11:37 3509 1

Посолство на Индия

Снимка wikimapia.org

Посолство на Индия

Главната инспекция по труда направи проверка на трима работодатели след сигнали от Посолството на Индия за лоши условия на труд и настаняване, неосигурени здравни грижи и тормоз.

Проверени са предприятия в Пловдив и Пазарджик, наели индийски граждани. 

От Инспекцията по труда съобщават, че не е установено разминаване в условията на труд и заплащането между чуждите граждани и българи. 

Със съгласието на работниците инспекторите по труда са посетили и местата за настаняване при тримата работодатели. Битовите условия в тях са подходящи за живеене. Работодателите и при трите дружества са покрили разходите за транспорт от Индия до България.

В сигнала си до ГИТ от Посолството на Индия обяснили, че чуждите граждани полагат нерегламентирано извънреден труд. Инспекторите по труда са направили няколко посещения в предприятията и в почивни дни.

При едно от тях в производствено хале са заварени да полагат труд индийски граждани от три фирми, за които е установено, че е извънреден и незаконосъобразен. Две от фирмите не са посочени в сигналите. На работодателите е потърсена административно-наказателна отговорност.

Проведени са срещи с индийските работници и в трите дружества, като са обсъдени всички факти и обстоятелства, изнесени в сигналите. Разяснени са трудови им права и задължения. 

Открити са нарушения, свързани с удостоверяването на постъпването на работа, прекратяването на трудовите правоотношения, налагането на дисциплинарни наказания, изплащането в уговорения срок на трудовите възнаграждения и осигуряването на седмична почивка на работниците и служителите.

За преустановяване на всички констатирани в хода на проверките нарушения на работодателите са наложени предвидените в закона принудителни административни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки