Индийски ученици посетиха посолството ни в Делхи по повод кампанията NINEISMINE

OFFNews 08 февруари 2017 в 14:01 3355 0

Ученици от гр. Делхи и щата Сикким посетиха на 3 февруари българското посолство в Делхи.

В разговор с Петко Дойков, посланик на България в Индия, и служители на посолството те информираха за участието си в кампанията NINEISMINE, създадена от децата на Индия за децата на Индия и в отговор на призива на ООН за намаляване на бедността и глада по света, особено при децата. Учениците връчиха и копие от изготвения от тях доклад по Универсалния периодичен преглед (УПП) по правата на човека в Индия.

В отговор българският посланик в Индия информира учениците за участието на България в процеса по Универсалния периодичен преглед и ги информира за българските оценки за „Програмата за устойчиво развитие 2030”. От своя страна, гостите изразиха виждане, че под егидата на ЮНЕСКО могат да бъдат организирани повече програми за обмен между деца от Индия и други страни, както и че би могло да се проведе и специален регионален форум за деца.

В този аспект гостите бяха запознати и с усилията на посолството ни за активизиране на контактите между деца от България и Индия - вече се водят разговори с няколко български училища в отговор на проявения сериозен интерес от индийски основни и средни училища, заявили своята готовност за обмен - да посрещнат български ученици, които да се запознаят на място с индийската образователна система, бит и култура, така както и индийските ученици да гостуват на своите връстници в България.

В заключение учениците и придружаващите ги учители обявиха като тяхна цел приемането на препоръката на ЮНЕСКО всяка страна да инвестира като минимум 6% от своя БВП за образование, от които в най-малка степен 3% да бъдат за начално образование и именно това е тяхната основна задача в Индия. Също така, те се стремят всяка страна, включително и Индия, да приеме препоръката на Световната здравна организация да се отделят като минимум 5% от БВП за здравеопазване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови