Имате свободни 7 часа? Заповядайте да си смените талона в КАТ (видео)

OFFNews 29 юни 2018 в 11:33 11970 1

Имате свободни 7 часа! Заповядайте да си смените талона в КАТ

Близо 7 часа, а в някои случаи и два дена, са необходими за обикновена административна процедура в КАТ-Варна. Това твърдят читатели на OFFNews, които изпратиха снимки и видео, показващи как протича процесът по административно обслужване на граждани във варненската пътна полиция.

Преди да стигнат до гишетата, чакащите от рано сутринта - по твърденията на присъствалите във вторник сутринта имало хора, които нощуват, за да си запазят ред, хората се пропускат през гаражно помещение. За да стигнат първи до автомата, те се надбягват, минавайки покрай няколко канала, в които се извършва преглед на автомобили.

Недоволството на гражданите е продиктувано и от факта, че за някои гишета чакащите са много по-малко, отколкото на други. Така например се стига до абсурдната ситуация, че за смяна на талон, което е дребна административна услуга, се чака цял ден. Такъв е случаят и на подалия сигнал читател, който пожела да остане анонимен.

По обясненията му на едно от гишетата се извършват услуги само за хора с пълномощни и фирми, които преминават с предимство. Получава се така, че хора, които са дошли по-късно, преминават преди нощувалите пред КАТ граждани, които трябва да чакат да им дойде реда. Ако се случи така, че дойдете по-късно в КАТ и си изтеглите номер, системата ще отчете, че ще трябва да изчакате близо 10 часа.

От полицията във Варна отрекоха, че има гишета, на които да се обслужват граждани с предимство. Направената организация на работа предвижда определени гишета да поемат услугите, които изискват повече време. С по-елементарните услуги, като смяна на талона например, се занимават други служители.

В същото време не става ясно защо за по-леките процедури, които изискват по-малко време, опашката от чакащи е най-голяма:

Преценено е, че услугата, която едното гише предлага, времето за нея е 20 минути, а на съседното гише е тройно по-кратка. Съществува и обратната ситуация, ако на всички гишета се извършват всички услуги, пак може да се получи забавяне и тогава пак ще има недоволство от организацията на работата, коментира пред OFFNews говорителят на ОДМВР-Варна Ивана Милева.

По думите ѝ ръководството на варненската полиция прави непрекъснати опити за оптимизиране на процеса. Тя обясни, че разделянето на услугите по гишета има своята логика - първа регистрация на автомобил отнема много повече време, отколкото смяна на талон. За това тези дейности се извършват на различни гишета.

В същото време гишетата не затварят за почивка и служителките се редуват, така че обслужването на клиенти да не прекъсва. 

Процесът на обслужване на граждани постоянно се оптимизира, твърдят от варненската полиция. 

Относно преминаването на гражданите през гаражни помещения на КАТ-Варна Ивана Милева каза, че не е запозната с конкретния случай, но по принцип има отделни места за преминаване на автомобили и граждани. На мястото, през което преминават по принцип пешеходците, няма канали, става ясно още от разясненията на полицията във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!