Имало е и втора хакерска атака срещу преброяването - от Китай

OFFNews 08 септември 2021 в 11:39 2373 1

Първият ден на националното онлайн преброяване започна с фалстарт.

Още с пускането на електронната система за преброяване беше направен и първият опит за хакерска атака. Снощи към 19:30 ч. отново е имало атака, каза пред бТВ зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.

„Това вече е инцидент, докладвано е в Държавна агенция електронно управление и в Съвета по киберсигурност. През нощта системата не е спирана. Същността на самата атака е да се задръсти трафика, който беше седем пъти по-силен, отколкото сутрешната атака“, обясни Янчева.

Сутринта атаката е била от Швеция, а втората – от Китай.

Относно първата атака сутринта зам.-председателят на НСИ отново обясни, че тя е блокирана още на първото ниво на защита.

„Беше ограничен капацитетът на самата връзка към системата, така че да можем да реагираме успешно, ако отново се появи. В течение на деня имаше голямо струпване на желаещи да се преброят, но поради тези ограничения трябваше да изчакват дълго време“, обясни Диана Янчева.

Имало е проблеми и със свързаността с другите бази данни с останалите институции, с които НСИ работи и обменя информация по отношение на идентификацията на гражданите, които искат да се преброят.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада