Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Язовирите ще се ползват само за битови нужди, ако нивото падне под 50%

Ограниченията влизат в сила веднага за три водоема, захранващи Дупница, Сливен и Търговище

OFFNews 28 ноември 2019 в 14:56 2328 0

Снимка pixabay

Министерство на околната среда и водите ще ограничи използването на язовири от ВиК оператори и дружества, ако наличният обем на изкуствените водоемите падне под 50%, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Спира се водовземането за язовирите „Дяково“, „Асеновец“ и „Ястребино“. От МОСВ са уведомили операторите, стопанисващи тези язовири, да ограничават ползването им. Употребата е разрешена само за питейни и битови нужди.

Язовир „Дяково“ до Дупница към момента e запълнен на 36,98%. Той се ползва за питейно-битови нужди, промишлени цели, напояване и енергетика. С графика за декември 2019 г. ще бъдe ограничено използването му за цели, различни от посочените.

Язовир „Асеновец“ край Сливен е с процент на запълване 34,47%. В месечния график за декември ще се редуцират обемите за питейно-битово водоснабдяване. Дружеството, което стопанисва язовира, е уведомено за необходимостта от предприемане на мерки за алтернативно водовземане от други източници.

На 31,16% е запълнен язовир „Ястребино“ край Търговище. Обемът му гарантира осигуряване на 100% на питейно-битовото водоснабдяване. "Ястребино" се използва и за напояване. Водоползвателите са уведомени, че при увеличаване на потреблението от страна на община Антоново до границите на лимита, ще се ограничи напояването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews