Янукович не е отхвърлял ''договор за присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО''

Георги Николов - БНР 02 октомври 2023 в 08:17 3470 2

Янукович
Виктор Янукович.

Бившият украински президент Виктор Янукович (на поста от 25 февруари 2010 до 22 февруари 2014 г.) не е отхвърлял през 2013 г. "договор за присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО", както се твърди в препубликуван хиляди пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу).


Твърдение: Виктор Янукович е отхвърлил договор за присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО

Първото, което трябва да се отбележи, е, че НАТО и Европейският съюз са две абсолютно различни организации, с различни цели и история, а процесът на придобиване на членство е коренно различен - т.е. не може да съществува "договор за присъединяването към ЕС и НАТО". За отношенията между двете организации четете ТУК.

Държавите, които членуват в двете организации, не се припокриват. Например Австрия, Кипър, Ирландия и Малта са част от ЕС, но не и от НАТО. Докато европейските страни Исландия и Норвегия са в НАТО, но не и в Европейския съюз.

Процесът по присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) е подробно описан на официалния ѝ сайт и той започва с покана от страна на съюзниците към и разговори с поканените. Следва официални писма за намерение до НАТО заедно със срокове за приключване на реформите, изисквани за членство в пакта. След това НАТО подготвя присъединителни протоколи, които трябва да бъдат ратифицирани от всички страни членки. След това генералният секретар на НАТО кани страната да се присъедини към Северноатлантическия договор (известен и като Договор от Вашингтон), което става според националната процедура на страната. Членството е официално, след като страната депозира кандидатурата си за присъединяване в Държавния департамент на САЩ, които са депозитар на договора.

Отношенията между НАТО и Украйна са ясно описани на сайта на пакта. На срещата на върха на Алианса в Букурещ през 2008 г. в отговор на стремежа на Киев към членство страните обявяват, че Украйна ще член на НАТО. От 2010 до 2014 г. Киев се придържа към политика на неприсъединяване, която е прекратена в отговор на руската агресия. През 2019 г. стратегическата цел за членство в НАТО е включена в конституцията на Украйна.

На срещата си на върха във Вилнюс през 2023 г. страните от НАТО потвърждават ангажимента си Украйна да стане член на пакта. Но ясни и конкретни срокове за това няма.

* Договори за присъединяване

Украйна е със статут на страна кандидат за членство в ЕС. "Договор за присъединяване на Украйна към ЕС" няма. Има Споразумение за асоцииране между ЕС и Украйна, чиято цел е задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в различни сфери (подробности ТУК).

В това споразумение (приложение XVI-Г към глава 6) се посочва, че "чуждестранни граждани и лица нямат право да придобиват собственост върху земеделски земи. Чуждестранните граждани и лицата без гражданство нямат право да придобиват безплатно поземлени участъци, които са държавна или общинска собственост, или да приватизират поземлените участъци, които вече са им предоставени за ползване.

Чуждестранните юридически лица могат да придобиват права на собственост само върху поземлени участъци с неселскостопанско предназначение на територията на населени места при придобиване на недвижими вещи във връзка със стопанска дейност, извършвана в Украйна, а извън населени места — при придобиване на недвижими вещи".

"Предприятията и държавните агенции, в които държавната собственост надхвърля 25%, нямат право да участват в приватизацията на украински предприятия" се казва още в документа, който влиза в сила от 1 септември 2017 г.

Именно отказът (архивирано решение на Министерския съвет на Украйна - б.р.) на Виктор Янукович като президент на Украйна в края на 2013 г. да подпише Споразумението за асоцииране с ЕС дава тласък на протестите, получили впоследствие името Евромайдан.

На 22 февруари 2014 г. Върховната рада насрочва предсрочни избори за президент на Украйна на 25 май 2014 г. заради "самоотстраняване на Виктор Янукович от изпълнение на конституционните си пълномощия". Самият Янукович по това време бяга към Русия.

Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна е подписано окончателна на 27 юни 2014 г. в Брюксел от новия украински президент Петро Порошенко.

Заключение

Твърдението, че проруският президент на Украйна Виктор Янукович е отхвърлил "договор за присъединяване към ЕС и НАТО", е НЕВЯРНО, тъй като такъв няма и не може да има. Отказът на властта в Киев по време на президентството на Янукович да приключи работата по споразумение за сближаване и задълбочаване на отношенията между Украйна и ЕС е само едно от ключовите събития, предшествали мащабните протести в Украйна, получили името Евромайдан, анексирането на Крим от Русия и пълномащабната руска военна инвазия срещу Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

2

StinkingSonOf

02.10 2023 в 10:54

Не знам какво се занимавате със синчета на осъдени наркотрафиканти. Ако не помните, кой е Йордан Бонев, ще ви напомня https://www.youtube.com/watch?v=SV_4G9WkBmg

135

1

Far Rider

02.10 2023 в 10:23

Задунайская губерния е царството на руската пропаганда! Предлагам да се върнем в онези времена когато петък беше ден на съветската телевизия, информационните емисии да започват с гласа на Левитан и с думите: Говорить мАсква! Всемь! Всемь! Всемь! От советского информбюро!" Поне ще знаем чий глас слушаме и до сега!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика