Яйца с опасния фипронил и на нашия пазар, внимавайте за тези серийни номера

Количеството на препарата е безвредно за здравето, уверяват експертите

Николаос Цитиридис 14 септември 2017 в 16:04 27000 2

Снимка sxc.hu

Проверки на Българската агенция за безопасност на храните установили яйца родно произвдоство с наличието фипронил, съобщиха на извънредна пресконференция днес в земеделското министерство.

Отровните яйца са открити в опаковъчен склад, в който се събира продукцията от три птицеферми.

Работата на склада е спряна, а на фермите е наложена възбрана за производство, докато не се установят всички факти, каза земеделският министър Румен Порожанов.

В основния склад е имало над 152 хил. яйца, а в търговската мрежа - над 95 хил. яйца. Цялата продукция е спряна от търговската мрежа, но все пак в по-малките магазини може да са останали яйца с фипронил. Затова от министерството предупредиха гражданите да не купуват яйца със следните серийни номера:

3BG04001
1BG04001
3BG04003

Три са фермите с яйца с фипронил, две от тях са собственост на консорциум "Агробизнес" АД, една е на "Агроинвест Продукт" ООД.

От МЗХ побързаха да уточнят, че яйцата не са с опасно количество фипронил в тях. Установените наличности са 0,027 мг на килограм, а опасните дози по европейските стандарти са за над 0,72 мг на килограм.

Порожанов добави, че ако има останали яйца в търговската мрежа, то те не са разпространени в цялата страна, а само в района на София.

От БАБХ нямат данни птицефермите да изнасят яйца извън границите на България, но за проблема ще бъдат уведомени европейските власти, категорични бяха от агенцията.

Фипронилът е препарат, който се използва за борба с вредители и е основна съставка на много от препаратите срещу хлебарки и мравки. Използва се и във ветеринарната медицина – за избавяне на домашните любимци от бълхи, кърлежи и други потенциално опасни за животните и хората насекоми. Забранен е за употреба в селското стопанство.

Все още не е ясно как фипронил е проникнал в яйцата родно производство. Навярно те са били пръскани с такъв препарат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews