И Шамара в катарзис

OFFNews 01 август 2013 в 20:34 9043 36

Стопкадър от прякото включване на ТВ7
Стопкадър от прякото включване на ТВ7

Рапърът Мишо Шамара се извини за репликата “еврейска гад”, която изрече вчера по адрес на бившия министър на финансите Симеон Дянков.

В личния си Facebook профил Шамара излезе с "Отворено писмо до медиите".

Публикуваме го без редакторска намеса:

Дълбоко съжалявам и искрено си извинявам за неволно изпусната реплика по адрес на бившия министър Симеон Дянков.

Това е груба грешка и никога повече няма да се повтори.

Извинявам се както на българската еврейска общност, която много уважавам и имам прекрасни приятели сред тях, извинявам се на бившия министър за агресивния тон и на всички други, които са чули неволно изпусната механично клиширана реплика.

Нямам и никога не съм имал лоши чувства както към евреите, така и към което и да е друго малцинство в България. От векове живеем заедно, ще живиием заедно и занапред в братство и обич. Това е била винаги и моята цел.

Еврейският и Българският народ са велики .

Горд съм, че съм българин и живея в страната влязла в световната история завинаги, с това, че спаси своите евреи от лагерите на смъртта. Горд съм и с това, че много от техните потомци са мои приятели, а и мои учители.

До дни ще посикам среща с негово превъходителство посланникът на Израел , както и представителите на Еврейската общност в българия за да поднеса моите извинения лично .

Още веднъж - братя, моля приемете моите извинения.

Мишо Шамара

Осъждам всякакви подобни изказвания, те са крайно неуместни. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира пред OFFNews изцепката на рапъра Мишо Шамара.

“Нещо се е объркал човекът, направил е грешка. Всякакви прояви на расизъм трябва да бъдат отстранени, те по същество са прояви на езика на омразата – независимо дали става въпрос за агресия срещу роми, турци или за антисемитизъм”, заяви социалистът Антон Кутев.

“А? Това е Мишо Шамара, рапър, какво да го коментирам. Недопустимо е да се намесват етнически елементи при личностната оценка на когото и да било”, отговори депутатът от ДПС Четин Казак на въпрос на OFFNews.

“Много ли е важно да коментирам какво казал Мишо Шамара. Това означава да легитимирам този арогантен човек, който пише вулгарни текстове. Нямам такова намерение”, коментира бившият министър на културата Вежди Рашидов от ГЕРБ.

“Не мога да коментирам това изказване, не съм го чул, не знам каква е била интонацията, дали е имало ирония и пр.”, каза Павел Шопов от “Атака”.

Организацията на евреите в България “Шалом” порица изказването на рапъра.

“Това е едно непремерено, необмислено изказване на човек, който е ценен от голяма група млади хора”, заяви председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти.

“Гадта не може да е еврейска, българска, френска. Гадта си е гад. Това е добър урок за това колко бързо могат да се окачват етикети. Ние обаче не смятаме да реагираме остро. Това просто ни показва, че всеки млад човек, а и всички ние, трябва да размисли преди да говори”, посочи Бенвенисти.

По-голяма отговорност в случая има телевизията (TV7 – б.р.) като вид институция, тъй като от тяхна страна нямаше никаква реакция на изказването. Затова сме им изпратили писмо, в което изразяваме нашата позиция относно случилото се, не очакваме обратна връзка, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!