Художествената академия дадена на прокурор за отклонени пари за стипендии, възстанови ги

Александра Маркарян 27 юни 2023 в 15:54 1728 0

Сградата на Националната художествена академия в София.

Снимка Уикипедия

Сградата на Националната художествена академия в София.

Националната художествена академия е платила с пари за студентски стипендии друго и е била дадена на прокурор, тъй като те са били целеви и решението на академичното ръководство е нарушило закона. Две години по-късно НХА е възстановила средствата, става ясно от разсекретена част от доклад на Сметната палата.

Публикуването ѝ първоначално не е било възможно, тъй като по закон при данни за извършено престъпление материалите трябва да се пратят в прокуратурата, без да се публикуват. След като от държавното обвинение са информирали СП, че няма да образуват досъдебно производство или че са го прекратили, условният гриф "секретно" е отпаднал. Констатациите бяха публикувани в сайта на Палатата вчера.

През 2018 г. с целеви трансфери, предоставени от бюджета на МОН за изплащане на стипендии за студенти, докторанти и специализанти, са финансирани разходи за външни услуги в нарушение на бюджетната дисциплина - пишат одиторите. От академията обаче платили за стипендии общо 551 191 лева при планирани 743 040 лв. Остатъка от 191 849 лв. ръководството на НХА пренасочило.

Това се е случило, въпреки че Академичният съвет на НХА не е взимал решение остатъкът за стипендии (въпросните 191 849 лв.) да се изразходва за покриването на разходи за външни услуги.

Липсва и нещо задължително - становище на Контролния съвет на НХА относно разходването на целевите средства за стипендии, което трябва да докладва пред Академичния съвет и Общото събрание.

След констатациите и даването на НХА на прокурор от Сметната палата е взето решение за възстановяването на сумата по бюджета на Академията за 2020 г. Решението взема Академичният съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика