Хроничен проблем: В групата в детска градина 'Брезичка' били записани 37 деца

OFFNews 05 февруари 2018 в 11:22 4130 0

Снимка Pixabay

В групата в бургаската детска градина "Брезичка", в която родители заснеха системно oт страна на учителка, са записани цели 37 деца.

За това разказаха пред медии от персонала на градината. 

Проблемът с препълнените групи в детските градини е системен за големите градове и е един от най-наболелите в системата. От него страдат и деца, и учители, тъй като работата в групите се затруднява.

Макар по наредба всяка градинска група да е ограничена до 23 деца, а всяка яслена - до 18, тези правила често не се спазват.

Напротив, в София например са засичани случаи с 37-40 деца, а понякога стигат и 44, каза пред OFFNews Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система. Кенова събира сигнали и прави гражданска проверка за надплановия прием в столицата, а комитетът започна и петиция за по-малки групи в градините и респективно - по-здравословна среда за децата.

Надплановият прием отразява, от една страна, проблема със записаните по втория начин деца в детските заведения. От друга страна обаче той компенсира значително недостига не места в градините, затова е негласно толериран.

И родители, и учители са на мнение, че големите групи с малко персонал (в масовия случай две учителни и една помощник-възпитателка, работещи на две смени) влошава работната среда и качеството на обучение в градините.

Засега стъпки в посока намаляване на групите или увеличаване на персонала не са предприети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!