Христо Грозев: Задочният арест е абсурден, но пътуването ми по света ще бъде ограничено

OFFNews 24 април 2023 в 10:06 1421 3

Христо Грозев

Снимка Getty Images/Архив

Христо Грозев

Русия ме обвинява, че съм помогнал на колега журналист да напусне страната. Задочният ми арест е точно толкова ефективен, колкото да бъда задочно отровен, абсурден е. Но не знам към кои страни са подадени молби за екстрадиция, така че моето пътуване по света определено ще бъде ограничено. 

Това заяви разследващият журналист Христо Грозев по бТВ, като коментира съобщението от петък на Лефортовският съд в Москва за наложения му задочен арест.  

„За последен път бях в Русия през 2016 г. – повече от 10 години след напускането на радио бизнеса там. Всяка година ходех да изнасям лекции на руски журналисти и през 2016 г. при излизане от Русия ми беше сложен черен печат в паспорта. Тогава бях информиран, че повече не мога да се връщам, обясни той. 

Грозев е обвинен в това, че е помогнал на руския журналист Роман Доброхотов да напусне Русия през границата с Украйна. „Това е наш колега, чиито разработки публикуваме в „Белингкат“, уточнява той. 

През лятото на 2021 г. в дома на този руски журналист в Москва е имало обиск. Тогава му бяха иззети паспортите, компютъра, няколко телефона. Два дни по-късно той все пак успя да премине границата, за да избегне ареста и най-вероятно да бъде осъден – нещо, което се случи с много негови колеги, разказа още Грозев.

Разследващият журналист допълни, че би помогнал на всеки негов колега, който работи в условията на тоталитарен режим и е подложен на преследване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

24.04 2023 в 15:57

А, не така! Да не обиждаме Латинска Америка.
Хондурас и Никарагуа са си съвсем нормални държави сравнени с Рашата. Вярно, че в едната на власт са маоисти, и че и двете са затънали в корупция и престъпност, ама не може и да става дума за сравнение.
Бил съм и в двете неотдавна, а в Рашата не бих стъпил.

-529

2

6екеr4о

24.04 2023 в 11:05

Днес и Теодор Ушев направи подобно изказване, достойни мъже, но аз с чиста съвест мога да си призная, че се срамувам, че съм българин...

345

1

Джендо Джедев

24.04 2023 в 10:32

Е в Кимландия, Китай, Хондурас, Никарагуа и Беларус и бездруго едва ли се е засилил да ходи. Останалите страни освен да се изсмеят на заповедта на Путлер, няма да направят друго.