Християните почитат св. св. Константин и Елена, хиляди черпят за имен ден

Църквата чества намирането на кръста, на който е разпнат Исус

OFFNews 21 май 2023 в 05:47 2383 0

Св. св. Константин и Елена

Снимка Архив

Църквата почита днес св. св. Константин и Елена

Църквата почита днес св. св. Константин и Елена. 21 май е празник на нестинарите, народът ни го отбелязва и като преход от пролетта към лятото.

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Константина, Елена, Елеонора и Елица. Името Елена има древногръцки произход и означава "светла като слънце, сияйна". Константин пък значи "постоянен", идва от латински.

Свети Константин бил император на Византия през IV век. През 313 година, заедно със съимператора Лициний, Константин издава Медиоланския едикт, с който християнството е приравнено с останалите религии и се гарантира толерантно отношение към християните.

Константин не въвежда християнската религия като официална в Римската империя, това прави през 380 г. император Теодосий. Но с известна условност може да се каже, че Константин е първият християнски император на Рим. Макар да приема Светото кръщение едва през 337 г. на смъртното си ложе и никога да не изоставя титлата и задълженията си на главен езически жрец, още в първите години на управлението си Константин демонстрира симпатиите си към християнството и сам нарича себе си "външен министър на Църквата". 

Неговата майка Елена е построила няколко манастира в земите, където е живял Христос, открила е и кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Във всички храмове на Българската православна църква се отслужва Божествена света литургия.

Днес е и денят на нестинарството. В Странджа пламват кладите и хората се събират около жаравата, като носят иконата на Св. Св. Константин и Елена. Ритуалният танц трае няколко минути.

Град Елена отбелязва своя празник днес, празнува и Пазарджик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!