Хранителната банка: От нашите складове гнили ябълки не са излизали

Нели Чолашка 29 април 2015 в 10:34 4066 2

Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка.

От склада на Българската хранителна банка (БХБ) не са излизали гнили ябълки и стоки с изтекъл срок.

Това каза за OFFNews изпълнителният директор на банката Цанка Миланова по повод оплакването на незряща жена, че е получила от банката през Съюза на слепите гнили ябълки и мляко с почти изтекъл срок на годност.

Ние сме регистриран доставчик на хранителни стоки и спазваме същите изисквания, които важат и за търговците на хранителни стоки, обясни Миланова.

Банката е създадена юни 2012 г. с идеята веригите да й предоставят храни, на които предстои скоро да изтече срокът на годност, вместо да ги унищожават.

По думите на Миланова в БХБ има няколко нива на контрол на храните, които се предоставят от търговците и никога не се даряват развалени продукти или с изтекъл срок на годност.

Ябълките, за които има оплакване са били, в добро състояние в складовете на банката, категорична е Миланова.

"Те не са във вида, в който можем да си ги купим за 3 лв. от магазина", напомни тя.

Изпълнителният директор на хранителната банка обяви още, че никога не е имало оплакване от продуктите, които е доставила до нуждаещите се. За миналата година тя е осигурила 264 тона хранителни продукти на 27 хил. души.

OFFNews се свърза и с Иван Бакърджиев от Българския съюз на слепите, който отговаря за разпределението на хранителните продукти на най-нуждаещите се членове на съюза. 

Според него в твърденията на дъщерята на незрящата жена, която е получила гнили ябълки има противоречия. Едно от тях е, че тя твърди, че продуктите са получени в събота, а те по традиция се раздават в петък.

И според него съществува нагласата, че тези продукти трябва да са като в супера, но няма как да е така. Няма как да има и избор на видовете хранителни продукти - те са такива, каквито предоставят търговците към определен момент.

Бакърджиев каза, че досега никой от незрящите, получаващи хранителни продукти не се е оплакал. Когато се предоставят продуктите, хората изрично са предупреждавани на кой продукт кога му изтича срокът.

Нормално по-малотрайните продукти, като млякото, за имат и по-кратък срок на годност от момента, в кото са предоставени, обясни той. Спазва се правилото за минимум 1 ден до изтичането на срока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови