Хиляди се включиха в София прайд 2019 (снимки)

OFFNews 08 юни 2019 в 18:59 10649 1

Снимка OFFNews

Хиляди, предимно млади хора, се включиха в София прайд 2019, който тази година преминава под мотото „Не давай власт на омразата!”.

Това е 12-ото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ).

Много от дошлите в Княжеската градина са ученици. Те споделиха, че посещават събитието, защото е място, на което се чувстват свободни и сигурни:

"Аз лично съм бисексуална, но не идвам за защитата на правата. Като цяло съм твърде малка, за да мисля за такива работи. За мен просто тук изживяването е много незабравимо. Винаги си казвам, че е най-хубавият ден в годината, защото всички са толкова позитивно настроени и го няма това чувство, че не си приет", сподели 16-годишно момиче.

"Все още има много хора, които смятат, че прайдът нарушава обществения ред и е някаква пропаганда и че застрашава нормите в обществото, че дава негативен пример на младите. Смятам, че не сме узрели още като нация и като държава, за да осъзнаем тази промяна", добави нейна приятелка.

"Смятам, че трябва да се покаже, че тези хора са подкрепени от всички части на обществото. Всъщност аз съм хетеро, но съм тук за подкрепа. Това е нещо, което се случва веднъж в годината, и в крайна сметка е празник. Хората са усмихнати, цветни, както виждате, всички се държат чудесно и се забавляват", разказа една от участничките в парада.

София прайд започна с музикална програма пред Паметника на съветската армия с участието на IVA, Ерол Ибрахимов (Уикеда), Рут Колева, Мила Роберт, Галена, Михаела Филева и Netta - победителката в миналогодишната Евровизия.

Най-очакваният изпълнител беше Галена, чието име бе скандирано многократно от публиката. От сцената певицата призова за разбирателство и толерантност:

"Любовта няма пол, няма възраст, няма етнос, няма никакви граници за любовта. Обичайте се, хора, с цялото си сърце."

След концертa последва шествие по централните софийски улици.

"Прайдът продължава да бъде изключително важен поради цялата стигма и омраза, на които са подложени ЛГБТИ хората в България ежедневно – отхвърляне от семейство и приятели, насилие поради омраза, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората. Прайдът е сред малкото събития, които дават гласност на тези неравенства. Парадът изпраща послание към всички ЛГБТИ българи и техните близки и приятели, че не са сами" - коментираха организаторите на София прайд 2019.

Снимки: OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови