Хасковско село оставено десетилетие без вода, КЗД се самосезира

OFFNews 27 септември 2018 в 13:05 2785 0

Комисията по дискриминация се самосезира заради съществуващия десетилетие проблем, свързан с ограничения достъп до вода на жителите в село Маслиново, община Хасково. Решението бе взето днес на заседание след доклад на зам.-председателя доц. Баки Хюсеинов, съобщи КЗД.

Поводът за доклада е репортаж на портала „Хасково.нет“, озаглавен „Няма пари за вода в Маслиново, защото няма изпълнител, а не избират фирма, защото няма пари“.

Според публикацията „…това е единственото населено място в общината, което никога не е имало водопровод. Ако отидете в с. Маслиново ще видите, че всеки втори човек по улиците мъкне туби с вода“. Жителите на селото от години са принудени да се редят всеки ден на опашка пред единствената чешма в центъра на селото, за да напълнят съдове с вода.

Дейност по изграждането на водопровод е започнала още през 2007-2008 г., но не е довършена. През 2017 г. е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, който да довърши водопровода, но и досега ценовите оферти не са отворени и няма посочен победител в процедурата поради липса на финансиране.

От общината обяснили, че ценовите оферти не са отворени, защото след отварянето им започва да тече срок за сключване на договор, който няма как да бъде сключен, когато няма осигурени пари.

Хюсеинов счита за безспорно, че недоизградената водопроводна мрежа в с. Маслиново ограничава основното право на населението на достъп до вода за питейни и битови нужди. Той сочи редица международни правни актове – Конвенцията на ООН за правата на детето, според която държавите членки са длъжни да предприемат мерки за осигуряване на достъп до питейна вода; Резолюция от 28 юни 2009 г. на Генералната асамблея на ООН, с която се признава, че правото на човек за достъп до вода е юридически обвързващо основно човешко право, което е част от международното право, и др. Всички те са ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България.

Доц. Хюсеинов смята, предвид и посочените актове, че по отношение на жителите на населеното място са нарушени основни права. Това нарушение е в разрез с чл. 6 от Конституцията на Република България и на чл. 4, ал. 1 от Закона за защита от дискриминация на основата на признаци: лично и обществено положение, като жителите на с. Маслиново са поставени в положение на по-неблагоприятно третиране спрямо жителите на други населени места, които в домовете си ползват вода за питейни и битови нужди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови