Харчили сме повече ток за тази Коледа, времето било по-студено от миналата

150% ръст в износа на електрическа енергия за 2021 г., отчете шефът на ЕСО

OFFNews Последна промяна на 27 декември 2021 в 10:30 2816 0

Електрическата система на страната се е справила добри по време на коледните празници, няма сериозни аварии и лишени от ток за дълъг период потребители. 

Това съобщи Ангелин Цачев, изпълнителен директор Енергийния системен оператор (ЕСО), по БНР. 

На Бъдни вечер към 18 часа товарът в страната е бил 5 900 мегавата. За сравнение – през 2020 г. е бил 5  400 мегавата. Разликата се обяснява с по-студеното време тази година. 

Макар по Нова година да се очакват по-ниски температури, няма да има сериозни затруднения за задоволяване на  нуждите в страната, увери Ангелин Цачев. 

В сравнение с миналата година през настоящата сме реализирали 150% ръст в износа на електрическа енергия,  поясни Цачев. По думите му забраната на износа на ток е невъзможна мярка и няма как да бъде изпълнена в  условията на общия европейски енергиен пазар. 

Не можем да ограничаваме движението на стоки и на капитали. Ако направим подобна стъпка, срещу страната ни  може да бъде започната веднага процедура от страна на Европейската комисия, обясни Цачев. 

Опасността от ликвидна криза е много сериозна. Има опасност не само за ЕСО, но и за всички мрежови оператори, коментира той във връзка с наложения мораториум върху цените на тока. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови