Губят се следите на 5000 бездомни кучета в София

OFFNews 10 февруари 2017 в 10:42 5907 4

Снимка Архив

Следите на около 5000 бездомни кучета в столицата се губят след постъпването им в приюти в последните години.

Макар че общината харчи по 2 млн. лева годишно за грижа за четириногите, ефективността на приютите остава неясна, а смъртността вероятно е много висока, показва разследване на Нова тв.

За последните четири години над 5000 кучета от приютите не са отчетени и никой не знае каква е съдбата им. 

Сборът на всички кучета, оставащи в приютите през последните четири години, е малко над 6500. Общият им капацитет е за 1500, т.е. за тези години се натрупват малко над 5000 кучета извън капацитета. Именно те се губят някъде в сметките, смята общинският съветник Марта Георгиева.

Общинарите са отчели броя кучета, заловени от улиците, отчели са онази част от тях, която връщат след кастриране там, както и онези животни, които хората осиновяват. Никъде не се отчитат кучетата, умрели в приютите.

Според Марта Георгиева общината умишлено премълчава съдбата на хиляди кучета, за да не стане ясно, че повечето от животните умират. Високата смъртност би обезсмислила политиката с приютите и усвояването на над 2 милиона годишно, смята Георгиева.

В хода на журналистическото разследване от приюта са дали данни за броя на измрелите животни - 2482 за 4 години, съобщава Нова тв. 

Строежът на приюта в Горни Богров е струвал 3 млн. лева на Общината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

4

Лопе де Вега

10.02 2017 в 15:51

Нищо не се губи! Просто някой е взел едни пари за 5000 несъществуващи кучета. Има и вариант - кучетата са си по улиците, но този някой ги е отчел като пребрани и осчетоводени както трябва. Пак кражба! София е пълна с бездомни кучета. Скитници и каруцари водят тумби псета със себе си. Елате в крайните квартали и вижте какви глутници се разхождат. А Бриджит Бардо не ще да си ги вземе.

Поздрав!

42249

2

Denis Rizanov

10.02 2017 в 12:39

Губят се следите на 5000 бездомни кучета в София
Къде? В снега ли се губят следите им?

След 3.ма буквално изядени и разръфани граждани на София за последните 7 години смятам, че по улиците не трябва да има и едно бездомно псе.