Гражданско неподчинение и блокада на пътя Бургас-Созопол след съдебно решение за фатална катастрофа

OFFNews 07 март 2020 в 12:33 4678 0

Снимка БНР

Жители на созополските села Росен и Присад обявиха гражданско неподчинение блокираха частично пътя Бургас-Созопол на мястото на катастрофата, при която преди седмица автобус прегази двама души преди около седмица, предаде БНР.

Недоволството им е провокирано от решението на Бургаския окръжен съд, с което шофьорът на автобуса Камен Филипов беше пуснат под домашен арест.

Хората настояват за справедлив процес и ефективна присъда.

Катастрофата стана през нощта на 28 февруари на километър след изхода на Бургас в посока Созопол. Загинаха 22-годишният Тодор Тодоров и кметът на созополското село Присад Ванча Байлова. Автобусът ги прегази, докато двамата оглеждаха щетите по колите си след лека катастрофа на пътя.

„Човекът, извършил катастрофата и отнел двата човешки живота е с двойно гражданство. И ние се притесняваме да не се укрие в Турция. Протестът ни е за това, че без да е минало дело го пускат под домашен арест при положение, че има две жертви“, обясни Живко Чолаков от село Присад пред БНР.

Смекчаващи вината обстоятелства за шофьора Камен Филипов посочва неговият адвокат Веселина Василева: „Лошото време - валяло е дъжд. Той е направил всичко възможно да задейства, включително и аварийната спирачка, но при хлъзгав път просто това не му е помогнало“.

„Няма да се роди втори път такъв човек като нея. тя беше много инициативен и предприемчив човек. Всичко положително беше в нейната душа. Бореше за благото на селото“, казаха близки на Ванча Байлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови