Границата с Гърция е отворена, няма опашки от камиони

OFFNews 10 февруари 2016 в 07:28 4211 6

Границата с Гърция е отворена, няма опашки от камиони

Границата с Гърция е временно отворена след като няколко дни камиони останаха блокирани на граничния пункт Кулата. Решението на проблема се появи късно снощи след цял ден на преговори, в които се намесиха и българските власти. Пунктът ще бъде отворен за пет часа през деня.

Обстановката на ГКПП-Кулата е спокойна. В момента пунктът е отворен за движение в двете посоки. Камионите, които чакаха от българска страна успяха през нощта да се изтеглят. Цялата опашка е стопена и камионите вече са на гръцка територия. От гръцка страна обаче, не всички камиони могат да влязат в България. Има все още няколко километрова опашка от чакащи ТИР-ове, съобщава БНТ.

Шофьорите обясниха, че преминаването през границата става бързо, но проблемът е, че опашката е твърде дълга. Уверението от гръцките фермери е, че границата ще бъде отворена докато и последния камион се изтегли. Снощи беше постигнато споразумение да има отворен прозорец за преминаване между 11 и 16 ч. и би трябвало да се спазва този режим.

Падането на блокадата стана след като напрежението ескалира и български шофьори направиха контраблокада. Предишната нощ пък два български автовоза пробиха гръцката блокада.

Това наложи българският министър на транспорта Ивайло Московски отиде на границата. Той обяснил, че имал уверения от генерал от гръцката полиция, че транспортният коридор от граничния пункт до Игуменица (фериботна връзка през Адриатическо море, бел.ред.) е свободен и няма да срещнат блокада там. 

С гръцката страна беше договорено следващите блокади да пропускат български товарни автомобили от 11.00 до 16.00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови