Гръмотевици днес, започва застудяване

Жълт код за значителни валежи и силен вятър в няколко области

OFFNews 15 март 2021 в 06:27 2333 0

Облачно ще е времето днес, на много места с валежи от дъжд. С умерен до силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух, а вечерта, във високите полета на Западна България и Предбалкана дъждът ще премине в сняг. 

Жълт код е обявен за значителни валежи от дъжд в западната половина на страната. В Северозападна България, Софийско и западните части на Горнотракийската низина ще се усили и северозападният вятър. В областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас през деня ще духа силен южен вятър.

Максималните температури ще бъдат между 12 и 17 градуса, според прогнозата на НИМХ. 

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, след обяд и през нощта срещу вторник - интензивни. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър, който след обяд ще започне да се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9, а на 2000 метра - около 1 градус. 

Край морето ще вали дъжд. На брега термометрите ще се качат до 11 - 16 градуса, а сред вълните от 2-3 бала - до 8 градуса. 

На много места в югозападните, централните и източните райони от страната ще прегърми – това ще бъде първата, по-масова гръмотевична дейност за сезона. 

През нощта срещу вторник студеният въздух ще обхване цялата страна. Утре ще преобладава облачно време, ще има и валежи: в Северна и Западна България все още са възможни по-съществени количества, в котловините и Предбалкана - от сняг, в останалите райони - от дъжд; в югоизточната част от страната преваляванията ще са на места и предимно слаби, от дъжд. С предимно умерен запад-северозападен вятър застудяването ще продължи и преобладаващите дневни температури ще са между 2 и 7, в югоизточните райони - до 10-11 градуса

В сряда и четвъртък валежите ще са на по-малко места, по-съществени ще са през първия ден в Североизточна България; ще са предимно от дъжд, в Лудогорието и планините - от сняг. Главно над Южна България ще има и разкъсвания и намаления на облачността. В сряда ще остане и ветровито, в четвъртък вятърът постепенно ще отслабне, в петък и през почивните дни ще се смени с югоизточен. Времето ще се затопли. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !