Гръмотевични бури и градушки днес

OFFNews 29 май 2022 в 05:14 2044 0

Дъжд с гръмотевични бури и градушки ще вали днес в Западна и Северна България

Снимка Александра Маркарян, архив

Дъжд с гръмотевични бури и градушки ще вали днес в Западна и Северна България

Краткотрайни валежи, локално интензивни и значителни по количество и с гръмотевични бури и градушки, ще има днес, 29 май, главно над Западна и Северна България.

За 14 области е в сила предупреждение от първа степен (жълт код) за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, София-град, София-област, Перник и Кюстендил.

Вятърът от югоизток ще се усили, но през нощта срещу понеделник ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад.

Максималните температури ще бъдат в широки граници – от 22° в крайните северозападни райони до 32° на места в Южна България, в София около 25°.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, и главно в масивите от Западна България и Стара планина ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен до силен югоизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 19°, на 2000 метра около 11°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Главно в следобедните часове ще има купеста облачност и на отделни места по северното крайбрежие ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 19°-22°. Температурата на морската вода е 16°-21°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала, но до вечерна на места ще се усили до 3 бала.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за май и през деня още ще се понижи.

Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 54 мин. и залязва в 20 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е точно 15 часа.

Луната в София изгрява в 5 ч. и 10 мин. и залязва 20 ч. и 09 мин. Фаза на луната: един ден преди новолуние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови