Градушки удариха села в пловдивско и силистренско, унищожена е продукция

OFFNews 29 август 2021 в 13:07 2613 0

Снимка pixabay

Изображението е илюстративно

Градушка колкото орех удари вчера села около Стряма, Раковски, Брезово, Карлово и Хисаря.

"За първи път виждам подобно нещо, досега не бях свидетел на такава градушка и толкова дълго време. Коли със счупени прозорци, наводнение на главния път и закъсали коли и бусове, покривите, разбити керемиди, колекторите, посевите", каза кметът на село Белозем Виолета Петрова. Пострадали са зеленчукови насаждения и ниви. 

Подобно е положението в село Шишмаци и в Раковски. В село Ръжево Конаре е унищожена напълно и земеделската продукция.

Стопаните днес оглеждат щетите по насажденията си. В село Трилистник са пострадали овощни култури, както и зеленчукови градини.

Заради силните бури в няколко села е било прекъснато електричеството, но още през нощта е било възстановено. Няма данни за пострадали хора.

Вчера са изстреляни 82 ракети срещу градушки, но между 19 и 20 часа е имало забрана и така голяма клетка над Ръжево Конаре е останала необработена, уточниха от командния пункт на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" в Голям Чардак. 

На този етап не е ясно каква е била причината за налагането на временна забрана за изстрелване на противоградови ракети във въздушното пространство.

Овошки и лозови масиви са унищожени от градушка снощи и в Силистренско. Засегнати са насаждения в селата Смилец, Полковник Ламбриново, Айдемир и Професор Иширково. Градушката също е била с размера на орех.

Най-много валежи са паднали в община Алфатар - 4 литра на квадратен метър. По-малко е било количеството в общините Главиница и Тутракан.

Продължава разчистването на пътищата от паднали клони и листа. Няколко села останаха без ток повече от три часа заради токови удари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!