Град осъмна с ултиматум да копае септични ями

ОFFNews Последна промяна на 05 юни 2014 в 07:51 3196 8

Снимка bTV

Цял град осъмна с ултиматум да копае септични ями. 

Стотици семейства в Каблешково плюс училището, детската градина и кметството, имат срок до края на месеца да се върнат към фекалните ями, съобщи bTV.

Отпадните води на цяло Каблешково се излизат в три дерета. Неволите на града обаче започват от междусъседски спор. Собственик на нова къща пише жалба, че комините на ракиджийницата отдолу опушват прозорците му. Следва акт на екоинспекцията в Бургас, която констатира, че мръсните води от казана за ракия незаконно се изсипват в дерето. И следва ответен удар - не една, а две жалби.

„След първата жалба аз попитах какво трябва да се случи. И те ми казват: „Госпожо, вие много добре знаете! В закона ясно е написано - канализация без пречиствателна станция е незаконна и трябва да бъде затворена”, казва кметът на Каблешково Елена Бояджиева.

Канализацията  е започната през 70-те години и изоставена малко след това. След като години наред чакат държавата да я довърши, хората взимат инициативата в свои ръце.

„Организирахме се тук всички, купихме си тръбите и прокопахме всичко, абсолютно всичко сами. Обаче си имаше линия, дадена надолу", казва Станка Пандева от Каблешково. 

В училището, където учат 350 деца, старите помийни ями са зазидани. Директорът Мария Янева казва, че ямите са заразни. В Каблешково готвят бойкот на разпореждането да копаят септични ями.

„Законът трябва да се спазва от всички. Никой в Каблешково няма разрешително за заустване, за да се отвеждат отпадъчни води в деретата. Нито общината има за канализация на град Каблешково”, заяви обаче Мариана Николова, началник на отдел „Води” към РИОСВ-Бургас.

Проектът за нова канализация на Каблешково отлежава трета година. Надеждите са да бъде одобрен за настоящия програмен период. Докато чакат това да стане, в града събират подписка - срещу помийните ями.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови