Quantcast

Град осъмна с ултиматум да копае септични ями

ОFFNews Последна промяна на 05 юни 2014 в 07:51 2975 8

Снимка bTV

Цял град осъмна с ултиматум да копае септични ями. 

Стотици семейства в Каблешково плюс училището, детската градина и кметството, имат срок до края на месеца да се върнат към фекалните ями, съобщи bTV.

Отпадните води на цяло Каблешково се излизат в три дерета. Неволите на града обаче започват от междусъседски спор. Собственик на нова къща пише жалба, че комините на ракиджийницата отдолу опушват прозорците му. Следва акт на екоинспекцията в Бургас, която констатира, че мръсните води от казана за ракия незаконно се изсипват в дерето. И следва ответен удар - не една, а две жалби.

„След първата жалба аз попитах какво трябва да се случи. И те ми казват: „Госпожо, вие много добре знаете! В закона ясно е написано - канализация без пречиствателна станция е незаконна и трябва да бъде затворена”, казва кметът на Каблешково Елена Бояджиева.

Канализацията  е започната през 70-те години и изоставена малко след това. След като години наред чакат държавата да я довърши, хората взимат инициативата в свои ръце.

„Организирахме се тук всички, купихме си тръбите и прокопахме всичко, абсолютно всичко сами. Обаче си имаше линия, дадена надолу", казва Станка Пандева от Каблешково. 

В училището, където учат 350 деца, старите помийни ями са зазидани. Директорът Мария Янева казва, че ямите са заразни. В Каблешково готвят бойкот на разпореждането да копаят септични ями.

„Законът трябва да се спазва от всички. Никой в Каблешково няма разрешително за заустване, за да се отвеждат отпадъчни води в деретата. Нито общината има за канализация на град Каблешково”, заяви обаче Мариана Николова, началник на отдел „Води” към РИОСВ-Бургас.

Проектът за нова канализация на Каблешково отлежава трета година. Надеждите са да бъде одобрен за настоящия програмен период. Докато чакат това да стане, в града събират подписка - срещу помийните ями.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.06 2014 в 10:54

аа моля, не обиждайте Професор Балкански. Човекът е професионалист.

05.06 2014 в 10:52

Блядкански, уж си професор, пък всъщност си тъп като стар кол за домати. Последно какво е - еврогейове и не им искаш парите, или дайте парите - ама на мен, щото мога.

Оплиташ се пиле, оплиташ се :) Ще ти скъсат договорчето за тролене, после кво ще папкаш ?

05.06 2014 в 10:42

Еми Бояна и Драгалевци също няма канализация и са на септични ями. Софийска вода при получаване на концесията според договора са били задължени да прокарат там канализация, обаче още дори не са почнали, а концесионера се смени три пъти. Явно западняците не дават пари за това. Ако ми дадат на мене парите, ще я прокарам канализацията за 3 месеца. Бочко как строеше мъгистрали? Не е чак толкова трудно.

05.06 2014 в 10:36

Ааааа, Блядкански, не си познал пиленце.
Валянето в собствени лайна е специалност на руснаците.
Това, което ЕС направи - е да ни даде пари за да не се валяме като твоите идоли в Азия. Обаче понеже тук е пълно с уроди и дегенерати като теб, парите са откраднати. Никой не е толкова луд, че да изсипва пари в бездънна яма (с лайна).

Разбирам, че не може това да влезе току така в тъпата ти глава, но видам да пробвам. С шутове ще го набия вътре ако трябва :)

05.06 2014 в 10:36

Бедни ни е държавата заради такива като теб цирк Балкански и бялата Златка и шайката безморални наемници около него. Такива хора като вас са готови и майка си да продадат за 5 рубли днес, вместо непутинско нормално бъдеще за децата ни утре. Преориентирай се бързо, бялата Златка е аут от играта, руснаците ще й режат субсидиите, затова се ориентирвай към Бареков, той поема щафетата.

05.06 2014 в 10:07

ти се радвай, че поне тоалетна хартия ти дават, щото във Венецуела свърши, а вчера като гледам как разграбват МЕТРО в Донецк, положението става същото.

05.06 2014 в 09:59

Еми естествено Еврогейския съюз са виновни - държат ни като най-бедната страна в Европа и хората нямат пари дори за канализация.

05.06 2014 в 09:39

Град в Европа без канализация. Преставям си германски град без канализация...ммм, не, не мога да си го представя.
Ето, уникални сме най-после - всички гледат да вървят напред, ние дърпаме назад. После Европейският съюз ни е виновен...