Глобяват ''Напоителни системи'' за безводието, което убива рибата в река Въча

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2019 в 18:28 1787 0

Снимка moew.government.bg

Акционерното дружество "Напоителни системи" ще бъдат глобено за безводието, което убива рибата в река Въча. Минималната сакция по закон е 10 000 лева.

Миналата седмица местни жители и природозащитни организации алармираха за стотици умрели риби по брега на реката в района на Кричим.

Започва административно-наказателна процедура към "Напоителни системи" АД за неспазване изискванията на графика, утвърден от МОСВ, за осигуряване екологичния минимум за оводняване на река Въча, съобщи днес зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков на среща при областния управител на Пловдив Дани Каназирева.

На срещата е обсъдена ситуацията в реката след спирането на работата на ВЕЦ „Въча 1“ и ВЕЦ „Въча 2“.

Спирането е по искане на НЕК АД за извършване на ремонт, като съгласно утвърдения от МОСВ график за периода от 18 до 21 ноември ВЕЦ „Кричим“, посредством водохващане на „Напоителни системи“ АД, трябва да осигурява 18 часа в денонощието количества за поддържане на екологичния минимум в реката, твърдят от пресцентъра на МОСВ.

При проверка на водохващането на „Напоителни системи“ от река Въча е установено, че по данни от дневника на 18.11.2019 г. за оводняване на коритото са пропуснати 271 920 куб. м, което е приблизително 4,8 куб.м/сек. На 19 ноември пропуснатите количества за оводняване на коритото на реката са 77 550 куб. м или 1,2 куб.м/сек., което е нарушение на режимния график, според който за оводняване на реката от язовир Кричим е необходимо да бъдат пропускани минимум 5 куб.м/сек.

На 20 ноември няма отразени пропуснати водни количества. Липсва и монтирано измервателно устройство от „Напоителни системи“.