Глиги замина за Украйна

Ангел Марковски 11 март 2022 в 15:14 12031 7

Снимка OFFNews

Иван Калчев - Глиги

Иван Калчев-Глиги, който е известен от гражданските протести у нас, е един от българите, заминали за Украйна, където ще се включо в чуждестранния легион за защита от руската инвазия. По негови думи с него има и още един българин.

"Щом гледате този запис, значи аз вече съм в Украйна и съм в чуждестранния легион за териториална отбрана на Украйна. Много хора ме питаха защо ще тръгвам, а отговорът е много прост: отивам да защитавам свободата. Свободата не е просто правото да избираш какво да правиш, а да имаш свободен дух. Не да правиш, каквото поискаш, а да искаш това, което правиш. Тоест, никой да не те владее", каза Калчев във видео в социалните мрежи.

Той разказва, че по всички граници на Украйна има големи опашки, а на влизане се преминава през няколко проверки. "Местни доброволци помагат на властите, возят хора, патрулират, закараха ни с личните си коли до близкия град. Предложихме да им платим за транспорта, отказаха ни, със сълзи в очите. Аз съм с още един българин, засега няма да разкривам кой е", пише Калчев.

Морално задължение е на силния да помага на слабия, казва Калчев в интервю пред Асен Генов, записано преди заминаването му, на въпрос за мотивацията му. Там където свършва страха, там започва свободата, добавя Калчев. 

"Не е казано, че трябва да сме на фронта. Можем да бъдем полезни по много начини, аз най-вече по политическата част, той с друг опит", каза Калчев. Той добави, че е сигурен, че няма да праят не достатъчно подготвен човек в окопите на първа линия. Той обясни, че ще изпълнява фукция на нещо, като "завеждащ по политическата част". 



По време на протестите срещу главния прокурор Иван Гешев през 2020 г. Иван Калчев беше задържан от полицията и обвинен, че е нападнал униформен служител пред резиденция "Бояна", докато държавното обвинение провеждаше там национална среща на прокурорите. Беше аресуван и пред Партийния дом. Съдът обаче беше категоричен, че мъжът не е извършил престъпление и го оправда по всички обвинения. Калчев е активен участник и в протестите за зелени каузи като опазването на НП "Пирин", срещу застрояването по Черноморието, участваше и в протестите за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

На последните парламентарни избори той беше кандидат за депутат на "Демократична България" от квотата на "Зелено движение". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1200

21

Vas_sashk

12.03 2022 в 09:35

Средното IQ и на двете държави се вдигна с малко

2744

18

AAA

12.03 2022 в 03:54

Успех , грамотните и информирани хора са с теб !!!! Респект

Лошите коментари са на Стефан - 10-те палеца

-8580

17

Какво очакваш като пишеш от 1000 профила и постовите ти са яка пропаганда.

-8580

12

Успех брато! Цяла България е с теб!
 
X

Да помогнем на украинските деца!