Главчев: Първите 39 млн. лева вече са по сметките на висшите училища

OFFNews 22 май 2024 в 12:20 449 1

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Първите 39 млн. лева вече са постъпили по сметките на висшите училища, съобщи служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание.

С тях се обезпечава нарастване на минималната заплата за най-ниската академична длъжност, асистент, на 2100 лв., считано от 1 януари 2024 г. Причината за светкавичния превод е обявената стачка на висшите училища заради недостатъчното им финансиране от държавата. Предвидено е и финансиране за увеличение на заплащането на всички останали академични длъжности, средно с по 240 лв.

На среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на синдикатите и Съвета на ректорите е биило договорено да се увеличи заплата на всеки представител на преподавателския състав в държавните висши училища с 290 лв.

"Ние имаме кратък хоризонт като служебно правителство и като задача, но няма как да останем глухи и слепи за това, което искат хората. Затова и много добре се случиха събитията с академичния състав и отпуснахме 80 млн. лева, 12% увеличение за неакадемичния състав. Това показва какво ни е отношението към тази общност и се радвам, че това се случи точно за 24-ти май", заяви премиерът.

На 20 май, в деня на протеста, стана ясно, че служебнният кабинет осигурява близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  605

  1

  Telluris Malus

  22.05 2024 в 13:16

  И това е добра новина защото? Висшите училища са пълни с русофили и путиноиди. А ние им вдигаме заплатите.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София