Съветът на ректорите и МОН се разбраха заплатата на всеки преподавател да се увеличи с 290 лв.

OFFNews 21 май 2024 в 18:21 3898 0

МОН

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Министерство на образованието и науката

С 290 лева ще се увеличи заплата на всеки представител на преподавателския състав в държавните висши училища.

Това е било договорено на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на синдикатите и Съвета на ректорите.

През миналата седмица МОН преведе по сметките на университетите наличните 39 млн. лв. от бюджета. С тях се обезпечава нарастване на минималната заплата за най-ниската академична длъжност на 2 100 лв., считано от 1 януари 2024 г. 

Причината за светкавичния превод е обявената стачка на висшите училища заради недостатъчното им финансиране от държавата. 

Предвидено е и финансиране за увеличение на заплащането на всички останали академични длъжности, средно с по 240 лв.

Според МОН това би създало диспропорции между различните академични длъжности. Затова в хода на преговорите служебното правителство се е ангажирало с осигуряване на 5,8 млн. лв., които са част от допълнително отпуснатите за университетите 40.7 млн. лв. С тях ще се постигне еднаква стъпка на увеличение на заплатите на всички преподаватели с по 290 лв.

Предложено е и с 12% да бъде увеличено заплащането на административния персонал и научно-изследователски състав в университетите. Разчетите на МОН показват, че за тази мярка ще са необходими около 26 млн. лв. от осигурените 40.7 млн. лв.

Останалите 7,5 млн. лв. ще бъдат разпределени за увеличаване на докторантските стипендии.

„Ще действаме максимално бързо, за да може допълнителните средства по сметките на университетите да постъпят максимално близо до 24 май, така че да засвидетелстваме едно уважение към висшите ни училища“, подчертал министър Цоков.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  Няма коментари към тази новина !

   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София