ГИТ откри бащата на детето, което редеше павета в жегата в София

Детският труд у нас е престъпление, уведомени са прокуратурата и ДАЗД

OFFNews 31 август 2023 в 09:09 17341 2

Снимка Стоп кадър

Главна инспекция по труда откри бащата на детето, което бе заснето да реди плочки на тротоара на столичния бул. "Цар Борис III", съобщиха от ГИТ. 

Информацията е предоставена на органите за закрила на детето, за да се предприемат необходимите мерки. 

В България детският труд е забранен до 16 години – възрастта, до която според Конституцията образованието е задължително. Ненавършилите 18 години могат да бъдат назначавани на работа само след разрешение от Агенцията. В противен случай е налице престъпление, което се преследва по Наказателния кодекс и се уведомява Прокуратурата. 

Контролните органи на Агенцията са извършили многократни изненадващи проверки на работниците, полагащи паветата, но детето не е било заварено на обекта, което е задължително условие, за да могат инспекторите по труда да предприемат мерки по компетентност. Едва вчера при поредните проверки на четири екипа на Инспекцията по труда те открили на обекта бащата на детето.

По време на проверките, извършени със съдействието на правоохранителните органи, е констатирано, че работниците са без лични предпазни средства, а трима от тях са и без сключени трудови договори. Проверката на работодателя им продължава. Осъществява се цялостен контрол, включително за осигуряване на здраве и безопасност при работа.

За отстраняването на нарушенията ще бъдат предприети предвидените от закона мерки. Санкцията за работник без трудов договор от 1500 лв. до 15 000 лв. за всеки отделен случай. Работодателят губи и право да участва в обществени поръчки за срок от три години от датата на влизане в сила на наказателното постановление. 

По повод поставените от медии въпроси какви мерки ще бъдат предприети спрямо детето и родителите му, Главна инспекция по труда уточнява, че неглижиране изпълнението на родителските задължения е извън материалната компетентност на Агенцията. Установените по време на проверките факти и обстоятелства в тази насока са предоставени на органите за закрила на детето за предприемане на мерки по компетентност. 

При всяка проверка, независимо от нейната тематика, задължително се следи и за работа на непълнолетни лица. С приоритет се реагира и на подадени сигнали, които съдържат информация за използване на детски труд. За да могат да предприемат предвидените в закона действия обаче контролните органи на Инспекцията по труда следва да установят непълнолетното лице на работното място да полага труд. Практиката показва, че когато дадени нерегламентирани действия бъдат разпространени публично, преди информиране на съответните компетентни органи, след това те са възпрепяствани да установят безспорно нарушението, тъй като работодателите предприемат мерки за недопускането му преди извършването на физическата проверка.

Поради големия обем от фирми, извършващи строително-монтажни дейности на обекта, проверките продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12006

2

MikeK

31.08 2023 в 12:54

Друго си е да го научи да краде, да проси и куп още по-леко наказуеми неща. Лош баща!

1000

1

Dokoga

31.08 2023 в 12:39

Намерете и бащата на дрифтаджията,следователно който работи трябва да се глоби,разбирам че има закон но все за бедните,така се историка тази държава ,горко на децата ни.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика