ГИТ: От началото на годината са изплатени 2.5 млн. лв. забавени възнаграждения

OFFNews 10 юни 2020 в 10:34 1465 0

По повод станалите публично известни в последните дни случаи, касаещи проблеми с изплащането на възнагражденията в няколко предприятия, ИА „Главна инспекция по труда“ е упражнила всички свои правомощия.

Благодарение на Инспекцията по труда работниците и служителите на мина „Оброчище“ придобиха право да получат обезщетения за неизплатени възнаграждения от Фонда за гарантираните вземания на работниците и служителите, след като съдът стартира процедура по несъстоятелност за дружеството – концесионер на мината по искане на Агенцията. Евентуалното прекратяване на делото няма да ги лиши от тази възможност. Инспекцията по труда продължава да съдейства на всички заинтересувани институции с предоставяне на документи, събрани в хода на многобройните проверки, извършвани в дружеството от началото на възникването на проблема до момента. В търговските дела по несъстоятелност, инициирани от ИА ГИТ заради неизплатени възнаграждения обаче Агенцията няма статута на кредитор, тъй като не предявява свои вземания, поради което няма задължения да предплаща разноски, както и да участва в събранията на кредиторите.

По отношение защитата правата на работещите в цеха за производство на саи за обувки в Дупница, които подадоха заявления за прекратяване на трудовите договори, основно поради неизплатени заплати, служители на „Инспекцията по труда“ проследиха оформянето на документите да бъде законосъобразно, включително и за начисляване на дължимите обезщетения. Към настоящия момент са издадени заповеди за прекратяване на трудовото правоотношение и трудовите книжки на всички, подали заявления за напускане. Инспекцията по труда подготвя и документи за иницииране на производство по несъстоятелност, откриването на което ще даде възможност на потърпевшите да получат обезщетения от Фонда за гарантираните вземания на работниците и служителите. Инспекцията по труда упражнява контрол в предприятието от м. февруари, когато възникна проблемът с редовността на изплащането на възнагражденията и благодарение на инспекторите по труда работещите получиха забавената част от възнагражденията си за м. февруари.

За да бъдат защитени в най-голяма степен правата на работещите във фирмата, обслужваща павилионите на спирките на градския транспорт в Ямбол, е потърсено съдействието на Прокуратурата, предвид факта, че в Търговския регистър няма вписан управител. Това възпрепятства работата на контролните органи на Инспекцията по труда, тъй като ги поставя в невъзможност да приключат административното производство. 

Контролните органи на Агенцията реагират с приоритет на всички сигнали, касаещи нарушения, свързани със заплащането на труда и с полагането на недеклариран труд. От началото на годината до момента след намесата на Инспекцията по труда са изплатени 2.5 млн. лв. забавени възнаграждения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови