4 години затвор за убийството в Студентски град

Владислава Тричкова 17 март 2015 в 17:57 10795 13

Снимка Facebook

Софийският градски съд (СГС) осъди Илко Радев на 4 години затвор ефективно.  

22-годишният младеж е признат за виновен за убийство, което стана на 29 февруари 2012 г. в Студентски град.

Тогава той прободе смъртоносно своя съквартирант Марио Данчев в блок 23 в „Студентски град”. До фаталния край се стигна след пиянско сбиване между починалия, близнака му Мартин, техния приятел Владимир Борисов и Илко Радев. Трите момчета се прибрали пияни от дискотека, като при разразила се с Радев разпра се стигнало до бой. Преди 3 години в защита на Илко Радев се обявиха десетки негови съученици, учители и приятели от Добрич. Стигна се и до организиране на мирно шествие през центъра на града.

По-рано днес прокуратурата поиска 3 години условна присъда с 5 години изпитателен срок за Радев. Адвокатите на Илко помолиха за оправдателна присъда, а защитата на родителите на убития, които са и ищци по делото, поискаха максимална присъда ефективно. Адвокатът на Данчеви отбеляза, че дори присъдата да не е максимална, тя държи да е ефективна.

Майката на убития Марио каза, че за нея всяка присъда, различна от доживотна, е малка. И допълни, че не разбира как "3 години той може да се радва на свободата си, докато ние умираме бавно". 

В края на съдебното заседание Илко поиска да даде обяснение за случилото се, въпреки че то не се взе предвид при постановяване на присъдата. По думите му Марио е бил добро момче и даже двамата са си общували по-често отколкото обвиняемия и брата на убития Мартин. "Марио беше човек, с който можеш да си кажеш две приказки."

Илко сподели, че наистина не е искал да се бие със съквартирантите си, а камо ли да се стига до такъв фатален край. Той е категоричен, че не е наръгал никой с нож: "Не съм нанасял удар с нож или остри предмети." 

Радев каза, че всеки един е можел да бъде на мястото на Марио, включително той - и даде за пример със случилото се със Стоян Балтов, който през 2008 г. бе пребит до смърт пред дискотека в Студентски град от три момчета. В случая Илко е бил сам срещу близнаците и Владимир Борисов.

Адвокатите на обвиняемия няколко пъти отбелязаха и факта, че Марио, Мартин и Владимир са употребили сериозно количество алкохол. Убитият е бил с 2,2 промила алкохол.

Освен присъдата от 4 години лишаване от свобода, СГС постанови и че Илко Радев трябва да заплати по 200 000 лв кръвнина на родителите на Марио.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!