Ексклузивно България има своя олимпийски шампион, Ивет Горанова спечели титлата в Токио (снимки)

ГЕРБ в СОС надцаква Демократична България: Съветниците в бордове без пари поне до октомври

OFFNews Последна промяна на 23 април 2020 в 16:33 2266 3

Съветниците в СОС, които участват в бордовете на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, Специализираният приватизационен фонд и Съветът за управление на Гаранционния фонд за малки и средни предприятия, няма да получат възнаграждения поне до октомври. 

Решението е на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет и е част от доклад за избирането на нови членове на надзорните съвети на трите структури. От доклада става ясно, че октомври е първоначален срок и е свързан с очакванията за продължителен период на икономическо-социално възстановяване след отмяна на извънредното положение. 

Че съветниците в бордовете на тези организации получават по 4000 лв. на месец стана ясно на първото онлайн заседание на СОС преди седмица. 

Тогава председателят на групата на Демократична България Методи Лалов внесе доклад и поиска парите на съветниците-надзорници да бъдат намалени на 610 лв. на месец. От ГЕРБ обаче предложиха до избора на нови членове на бордове от състава на СОС парите на настоящите да отиват за артистите на свободна практика по програмата "Солидарност в културата", създадена заради пандемията от COVID-19. Това се отнасяше за парите за април и май, сега от ГЕРБ искат удължаване на срока без възнаграждения поне до октомври. 

Сумата, предвидена за възнагражденията на надзорниците, ще постъпва в специалната сметка на Столичната община за борба с корона вируса. Парите са предназначени за осигуряване на дейностите по снабдяване с храна и лекарства на самотно живеещи болни и възрастни хора, социални дейности, за работата на общинските болници и други належащи нужди.

Вносителите от ГЕРБ-СДС предлагат и да се създаде работна група, която да актуализира правилниците за бордовете на трите структури и промяна в заплащането на надзорниците и вбъдеще.

Предложението е в работната група да участват на паритетен принцип представители на всички политически групи в Столичния общински съвет, както и независим общински съветник. 

Включването на настоящи общински съветници в надзорните съвети на трите организации, които да осигуряват ефективен контрол върху дейността им, е изключително важно в настоящата ситуация. Отговорността за изпълнение на мерките за преодоляване на икономическите последици от пандемията, възложени от СОС, е много голяма, категорична е позицията на групата на ГЕРБ-СДС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8860

3

newfoundland

24.04 2020 в 18:59

ДБ могат да предлагат колкото си искат популистки мерки, но в крайна сметка от тях нищо не зависи.

8320

2

Buriata

24.04 2020 в 18:58

Хайде сега Демократична България да си посърбат попарата, която сами си надробиха с тия кухи и популистки мерки да не се визмат заплати. Да положат малко и те безвъзмезден труд.

8435

1

Jinx

24.04 2020 в 18:42

Не ги мислете тия от ДБ, той Прокопиев си им плаща по друга линия