Герасим празнува имен ден

OFFNews Последна промяна на 04 март 2021 в 05:05 762 0

Църквата чества Преподобни Герасим днес. Имен ден празнуват неговите съименници. 

Герасим бил родом от Ливия, от млади години се посветил на служение на Бог и се оттеглил в Тиваидската пустиня. След като живял там много години, той посетил Йерусалим се заселил близо до река Йордан. Около него се събрали много подвижници и се създала голяма обител.

По това време (V век) Евтихиевата ерес смущавала християните. Мнозина се присъединявали към лъжеучението.

За разпространението на ереста силно съдействувал един монах, човек умен и хитър, на име Теодосий. Като дошъл в Йерусалим, той обърнал към лъжеучението царица Евдокия, съпруга на Теодосий Млади, и чрез своите хитрини възбудил цялото духовенство против йерусалимския патриарх Ювеналий, който бил свален, и хитрият Теодосий заел неговото място.

Неговото красноречие увлякло за известно време и Герасим. Но той не останал дълго в заблуда, ревностно търсел истината. Обърнал се за съвет към преподобни Евтимий Велики и след поученията на този свят мъж отхвърлил ереста и се разкаял. 

Герасим установил в своята обител най-строг начин на живот и сам давал на братята пример на безкористие и строга въздържаност. Братята нямали никаква собственост, освен една дреха, рогозка, на която спели, и стомна за вода.

През светата Четиридесетница преподобни Герасим обикновено оставял манастира, за да може в усамотение напълно да се предаде на духовен живот. Той се оттеглял в пустинята само с един ученик. 

Веднъж, когато прекарвал в пустинята, чудесно видение му възвестило за смъртта на преподобни Евтимий. Той видял хорове ангели, които носели в небесата душата на светия старец, и побързал да отиде в манастира на св. Евтимий, за да присъствува на неговото погребение.

Разказват, че св. Герасим със своята светост привличал към себе си в пустинята и дивите зверове. Веднъж срещнал ранен лъв, превързал му раната и оттогава навсякъде лъвът вървял подир него и му служил. А когато преподобният умрял, лъвът дълго време тъгувал и най-после умрял на гроба му.

Преподобни Герасим починал в дълбока старост в 475 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови