Геотермални инсталации в две детски градини в Кремиковци

OFFNews 28 юни 2023 в 12:00 631 0

Детска градина

Снимка Архив

Детска градина "Слънчево утро"

Столичният общински съвет ще разгледа отпускане на заем по изпълнение на проект за изграждане на геотермални инсталации в две детски градини в район Кремиковци, за да може още от есента да са факт, съобщиха от "Московска" 33. 

С решение на СОС от края на 2021 година общината кандидатства и спечели 100% безвъзмездна финансова помощ за реализиране на проект „Изграждане на геотермални и реконструкция на вътрешно-отоплителни инсталации в две детски градини на територията на район „Кремиковци“ по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“.

Предвидените дейности са: За ДГ № 94 „Детски свят”, гр. Бухово - изграждане на термопомпена инсталация от типа „земя-вода”, оползотворяваща топлината от земните недра чрез вкопана в двора на детското заведение серпентина; реконструкция на вътрешно-отоплителната инсталация; доставка и монтаж на високоселективни слънчеви колектори за битово-горещо водоснабдяване; За ДГ № 58 „Слънчево утро”, кв. Челопечене - изграждане на термопомпена инсталация от типа „земя-вода”, оползотворяваща топлината от земните недра чрез вкопана в двора на детското заведение серпентина; реконструкция на вътрешно-отоплителната инсталация и инсталиране на вентилаторни конвектори за високостенен монтаж. 

Всичко това ще допринесе за постигането на дългосрочни икономически ползи за местната общност и региона. Общо очакваното производство от геотермална енергия за 2-те детски заведения е 240,761 мегават часа годишно. Прогнозните годишни намаления на вредни емисиите в тонове въглероден диоксид еквивалент за двете детски заведения е 289,33 тона. А общата инсталирана мощност за производство на енергия от възобновяема геотермална енергия в двете детски заведения – 0,28 мегавата.

Изпълнението на проектните дейности ще осигурят комфорт на обитание през отоплителния сезон, съответстващ на съвременните стандарти и ще доведат до реални икономии на енергия и удължаване периода на експлоатация на отоплителната система.

Проектът следва да приключи на 9-ти септември 2023 г. Бюджетът е в размер на 594 341,64 лева с ДДС и е изцяло осигурен по европейската програма.

С цел стартиране и своевременното изпълнение на дейностите по проект „Изграждане на геотермални и реконструкция на вътрешно-отоплителни инсталации в две детски градини на територията на район „Кремиковци“, Столична община” е необходимо да бъдат отпуснати заемообразно средства от Бюджета на СО за разплащане на разходи по Проекта в размер на 416 039,15 лева с ДДС. Отпускането на оборотни средства е необходимо, тъй като процедурата за възстановяване на разходи по съответната програма, се извършва след представяне на искане за плащане, за реално извършени от бенефициента разходи. Заемообразното отпускане на средства е под формата на временен безлихвен заем, който се възстановява в Бюджета на СО, след превеждане на средствата по подаденото искане за плащане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика