ГДБОП задържа трима мъже за сексуална експлоатация на деца онлайн

OFFNews Последна промяна на 26 август 2018 в 11:20 2325 0

При спецоперация служители на ГДБОП задържаха трима мъже за онлайн сексуална експлоатация на деца.

Реализацията е на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП и колегите им от Плевен, Габрово и Велико Търново, проведена под ръководството на прокуратурата.

В рамките на проведеното разследване, осъществено под наблюдението на РП-Никопол, на 22 август е задържан 20-годишен от с. Черковица.

Използвайки програма, създадена за мобилни устройства, той е споделял файлове, съдържащи брутални сцени на сексуално насилие над деца, в група, включваща потребители от цял свят. За да обменят своите „колекции“, въпросните потребители са използвали кратки текстови съобщения, вкл. т.нар. “кодови думи“ и посочвали линкове в акаунтите си в Dropbox.

Ден по-късно друг негов „колега по интереси“ – 43-годишен жител на Севлиево, също попадна в полицейския арест в рамките на проведените оперативни действия, ръководени от РП-Севлиево.

В хода на операцията е задържан и 39-годишен рецидивист, също от Севлиево. Мъжът е с множество криминални регистрации - за изнасилване през 2005 г. и за извършени две блудства с малолетно през 2007 и 2008 г. Използвайки ресурсите на Фейсбук, той е установил целенасочени контакти с над 300 момичета на възраст 12 и 13 години, като ги склонявал в реално време да проследяват пред камера извратените му сексуални желания.

С постановление на Софийската районна прокуратура на задържания е повдигнато обвинение по чл. 155 б от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ до 72 часа.

Виж още за: