''Галъп интернешънъл" събра в Тбилиси водещи изследователски компании от света (снимки)

OFFNews 11 май 2023 в 12:34 716 0

Кънчо Стойчев говори пред представители ''Галъп Интернешънъл''

Снимка Галъп Интернешънъл

Кънчо Стойчев говори пред представители ''Галъп Интернешънъл''

Представители на изследователски индустрии от целия свят се срещнаха на 75-ата годишна конференция на световната Асоциация "Галъп интернешънъл" в Тбилиси. Събитието събра американски и китайски тинк танкове, компании за изследване на общественото мнение от различните континенти, както и академични изследователи. България беше представена в най-любопитните панели на конференцията.

Форумът бе открит с приветствие от страна на популярния кмет на грузинската столица Каха Каладзе. Президентът на асоциацията, българският социолог Кънчо Стойчев, представи новата книга – която за поредна година е дело главно на българския екип. Пленарната част на конференцията бе водена от Майкъл Ницше от Австрийския институт „Галъп“. Провеждането на конференция в Тбилиси е отдавнашна мечта на местната компания „Горби“ и нейния доайен Мераб Пачуля. Следващата годишна конференция ще е в Малайзия.

Една от най-интересните презентации бе за проследяването на зловредните влияния в информационната война в социалните медии. Представянето дойде от Джони Хийлд, главен изпълнителен директор на основната британска изследователска компания, заедно с Крис Андерсън от американския държавен департамент и изследователя Рич Дейвис, който разказа за работата си с оксфордски изследователски продукти.

Не по-малък интерес събуди и включването на Нелсън Уонг от китайския тинк танк ACN Worldwide, базиран в Шанхай. Макар и единствено с дистанционна, предварително подготвена презентация, в конференцията участваха и руски изследователи на общественото мнение. Стратегически изследователски мрежи от САЩ отново бяха представени от Дейвид Джодис, вицепрезидент на Световната асоциация за изследване на общественото мнение (WAPOR). Той показа и последните данни на компанията си за политическия процес в САЩ.

В един от гвоздеите на конференцията се превърна представяне на данни от социологически изследвания от Саудитска Арабия. Екип от страната, с женско участие, беше част от първия панел на конференцията. Традиционно силно участие във форума имаха и близкоизточните изследователи начело с Мункит Дахер.

Първан Симеонов пък представи в началото на конференцията за пръв път данни от изследване за имиджа на глобалните сили. Ден по-късно Симеонов показа пред глобалния форум и развитието на българската ситуация – която предизвиква специален изследователски интерес заради поредицата от пет парламентарни избора в рамките на две години.

Във форума участва и Андрей Райчев, а представител на югоизточна Европа бе Марчела Абрашева – която е и част от екипа на глобалната изследователска мрежа ESOMAR. Абрашева направи фундаментално представяне за тенденциите в пазарните изследвания. Директорът на „Галъп“ в Пакистан Билал Гилани пък демонстрира изградената уникална база данни на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ – с десетилетни трендове и от многонационални изследвания и демографски разбивки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови