Фондация настоява денят на Априлското въстание да е официален празник

OFFNews 20 април 2020 в 10:22 4230 1

Фондация „Васил Левски“ предлага денят на Априлското въстание - 20 април, да получи статут на официален празник.

На тази дата по стар стил през 1876 г. започва Априлското въстание.

Фондацията е изпратила отворено писмо до държавните институции, подписано от председателя й - историкът от Великотърновския университет проф. Пламен Павлов.

В мотивите се припомня, че през април 1876 г. в името на благородна и справедлива кауза е предизвикана безпрецедентна по мащабите си кампания в защита на българския народ от страна на световната демократична общественост, поясни проф. Павлов.

„Много често Априлското въстание се отбелязва на 1 май, на 2 май, на 20 април в някои селища, съществува някакъв много голям дисонанс в отбелязване на едно от най-важните събития в цялата ни многовековна история“, обясни той.

Четвърти месец фондация „Васил Левски“ чака отговора на президентството, парламента и Министерски съвет:

„Разбира се, ние ще бъдем изключително настойчиви и ще продължаваме да бъдем такива. Събития като Априлското въстание ни дават упование да гледаме с кураж към бъдещето“, каза проф. Павлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6500

1

petio01

20.04 2020 в 11:47

На гол тумбак, чифте празници. По-добре ще е фондацията от време на време да обявява списъци на управници, нарушаващи заветите и принципите на Левски. Но за тая работа се иска смелост и честност. Няма голям крадец, да не е закачил портрета на Левски над бюрото си. И голямо кръстене пада по празниците.
 
X

Подкастът на OFFNews